Синдикатите със страшна прогноза за 2023. България отива към дъното

България отблизо
Изпращаме тежка и лоша година. Бяхме забравили какво е война и изведнъж ни се стовари със страшна сила. Настигна ни инфлация, високи цени на енергоносители и на каквото се сетим. Не знаем какво ни очаква. Това казаха в студиото на Euronews Bulgaria президентите на двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Дали някой се е присетил за българските граждани, които с труд се препитават, отговорът е не, каза Манолов.

Наслагващи се кризи, които никак не са отминали. Нито войната се очаква да си отиде догодина, нито енергийната, даже и здравната криза май си стои. Кризата с доходите и издръжката на живота е една от най-видните. Официалната инфлация наближи 20%, но 20-те стоки и услуги, които нашият институт наблюдава минаха 45-50%, а някои минаха и 100%. Това е изключително тревожно, хората са силно притеснени. Това е първият проблем пред хората, а следващият е с 5 пъти по-малка тежест. Никога не се е случвало през последните 30 години това, допълни Димитров.

За еврозоната не чуваме ясна позиция от нашата централна банка и това създава усещане, че има нещо там, което не е наред, коментира Манолов.

В еврозоната е доказано, че се ускорява увеличението на доходите. Двете държави, които бяха във валутен борд – Латвия и Естония – минаха много по-лесно. Конкурентоспособността на икономиките им се увеличи повече отколкото на държавите, които не са в еврозоната. Това са явни знаци, че има гарантирани ползи, каза Димитров.

За борбата с инфлацията – от една страна държавата подпомага производителите на нещо, от друга страна се твърди, че държавата няма право да участва във формирането на неговите цени. Този, който произвежда мляко получава помощ от държавата, следователно държавата може да го пита как млякото ти от 2 лв. стана 4 лв., каза Манолов.

Пазарната икономика в света и особено в Европа е силно деформирана заради енергийните цени и войната в Украйна. Пазарът не работи в много сектори. Инфлацията на цените на производител минаха 42%. И тук няма заплати, толкова колкото някой иска силно да каже. Смятам, че инфлацията ще продължи да расте през следващата година, смята Димитров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *