Политологът Атанас Радев: В обръщението си за ЧНГ президентът да поднесе извинение на българския народ

България отблизо
Чрез словото си за 2023 г. президентът може да изиграе лидерски ход, повдигайки въпроса за помирение, с поглед към бъдещето на България. Това каза политологът Атанас Радев. Той би посъветвал в словото си президентът Румен Радев първо да направи оценка на ситуацията в страна към момента и да се обърне към българските граждани, поднасяйки им извинение не само от негово, но и от името на политическия елит у нас.

„Речта на президента за посрещането на 2022 година беше доста по-различна в сравнение с минали години, когато основно критикуваше ГЕРБ. Бих казал, че в речта си за 2023 година държавният глава ще обърне внимание на състоянието на страната и кризите. Мисля си, че малко ще смени риториката по отношение на това, че трябва да се търси някакъв вид помирение, че трябва да се търси общото, че трябва да си говорим за проблемите на хората“, каза още той пред радио „Фокус“.

„За да бъда точен, това е и ролята на държавния глава – да се занимава с един по-висш вид политика. Когато държавният глава е равно отдалечен от всички политически формации, с авторитета си и начина, по който говори, само тогава може да бъде мост между партиите и да създава среда за диалог“, допълни Радев.

„Вероятно тонът на Румен Радев тази година ще бъде по-умерен, а настроението ще бъде малко по-празнично, защото когато премиер беше Бойко Борисов, речите на Радев бяха доста песимистични. Надявам се този път да има някаква по-положителна нотка в словото му. Не бива да се пропуска и фактът, че президентската институция е единствената, която има правомощието по Конституция да упражнява обръщение към нацията. Това дава много здрав лост на президента да осъществява комуникацията с нас, българските граждани, и да дава своето мнение по всякакви въпроси“, обясни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *