От последните минути: Ще праща ли България войски в Украйна? Отговарят Денков и Тагарев

България отблизо

В някои от постовете публикувани във Фейсбук е представено и решение на Министерски съвет (МС) от 7 март 2023 г., което внушава подготовка за военни действия.

Решението на Народното събрание (НС), за което става въпрос, е от 15 март 2023 г. и е за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне на числеността на запаса за въоръжените сили. Никъде в решението не става дума за изпращане на български войници в Украйна.

В отговор на въпрос за предполагаемото изпращане на български войски в Украйна премиерът акад. Николай Денков заяви на 11 юни:

„Категорично мога да заявя, че никога и по никакъв начин не е обсъждано изпращането на войски в Украйна. Докато аз съм министър-председател, няма и да има такова обсъждане“.

„Това са съвсем умишлено разпространявани лъжи, с които се цели да бъдат изплашени хората и да се настроят срещу редовното правителство. Това е лъжа, която няма никаква основа.

И в предишното служебно правителство, и в настоящето редовно няма обсъждане за изпращане на войска. Това е лъжа, която беше повторена от г-жа Митрофанова „, каза Денков.

Ден по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев също опроверга категорично разпространяваното твърдение за изпращане на български войски в Украйна:

„Призивът ми е и медиите да спрат да разпространяват тази пропагандна дезинформационна теза. Няма дискусия, няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за участие във войната в Украйна.

И премиерът акад. Денков го заяви, и аз го заявявам. Това е теза, която се разпространява единствено и само в интерес на Кремъл от руски източници и за съжаление и от български източници. Това е елемент от хибридната война срещу България“.

Миналия месец и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отрече появилите се твърдения, че български войници ще бъдат изпращани на фронта в Украйна:

„По време на служебния кабинет Министерство на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерски съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна“.

От пресцентъра на Министерството на отбраната заявиха, че  министърът на отбраната Тодор Тагарев вече е излязъл с официално становище по въпроса за изпращане на български войски в Украйна и подчертаха, че това е всичко което може да се каже по въпроса.

Пресцентърът цитира Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, според който обща или частична мобилизация може да бъде обявена единствено от президента на Република България.

По повод решението на Министерски съвет № 166 от 15 март 2023 г., от Министерството на отбраната също подчертаха, че „никъде в решението не става дума за изпращане на български войници в Украйна“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *