Осъдиха Караянчева! Вижте на кого ще плаща за обиди и колко

България отблизо
Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков, известни като „Отровното трио“, осъдиха окончателно бившата председателка на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) за непозволено увреждане, информира EURACTIV след справка в съдебните регистри.

Караянчева е осъдена да им плати по 1000 лв., като това е частичен иск от 10 000 лв. Сега, след като тримата печелят окончателно, те могат да заведат ново дело за по 10 000 лв., по което вече ще е доказано, че има причинена вреда.

 

„Отровното трио“ даде Караянчева на съд заради нейно интервю от 11 септември 2020 г. в разгара на антиправителствените протести. По това време тя е председател на Народното събрание. В предаването „Лице в лице“ по bTV Караянчева казва: „Олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“; „Мафия, която финансира протестите“; „въоръжен протест“; „На протеста са хвърчали бутилки със запалителна течност“.

 

Тримата твърдят в иска си, че са свикали протести и твърденията на Караянчева са откровени неистини, насочени към оклеветяване на организаторите на протеста. Настояват, че са претърпели болки и страдания и са уронени престижът, личното им достойнство и морал.

Първата инстанция прие, че изразите „олигарси, които финансират онази част от протеста, като Отровното трио“ и „мафия, която финансира протестите“ са обидни.

„В настоящия случай не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство. С така използваните изрази се създава впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата.

 

Със същите изрази се внушава на зрителите, че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари“, обяви съдът.

 

Пред втората инстанция Караянчева настоява, че ползваните от нея изрази не са нито обидни, нито клеветнически, а представляват оценка.

„В жалбата са наведени доводи, че първоинстанционният съд неправилно е приел, че изразът „олигарси“ обикновено има негативно значение и че с него се внушава, че тримата ищци са организирали протеста не защото вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото са получили пари“, четем в решението на Софийския градски съд. Караянчева настоява, че е говорила за части от протеста, а не за „триото“.

 

Съдът приема, че изразите „Олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“, „Мафия, която финансира протестите“ представляват оценъчни твърдения, които по своята същност са обидни, защото са унизителни според господстващия морал. „Позорността е обективно качество на твърдението и не зависи от субективното отношение на определено лице към казаното за него“, сочат магистратите.

 

„Използваните от Караянчева изявления не са израз на свободата на словото като конституционно гарантирано право, не представляват негативно мнение или оценка на дейността на длъжностно лице в рамките на политическа дискусия. С така използваните изрази се създава впечатление сред хората, че ищците са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата.

 

Със същите изрази се внушава на зрителите, че ищците са организирали процесните протести, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари“, обяснява съдът защо приема изразите за обида, за която Караянчева трябва да понесе отговорност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *