Петков отговори на големия въпрос за Лена и избухна: Ще ме е ужасно срам, ако това се случи!

България отблизо

Дали  в парламента ще излъчат председател, вече звучи като въпрос с повишена трудност предвид ситуациите и в предходния парламент. Още по-основен е въпроса ще има ли България стабилно и редовно правителство. На тези въпроси своя прочит тази сутрин в ефира на bTV даде Кирил Петков.

„Това, което ние направихме на вчерашното заседание, беше различно от предишния парламент. Не подадохме наш кандидат, гласувахме въздържал се с идеята, че ГЕРБ трябва да осигури мнозинство за избиране на председател.

 

И видяхме, че това не се случи. Затова предложихме да има ротация – джентълменско споразумение, при което на всеки два месеца се прегласува председателя на Народното събрание. Но дали трябва да са точно два месеца, е въпрос на дискусия.

Предложихме различен подход, защото имаме едни проблеми, едни закони, които трябва да се приемат, а ние даже сме закъснели. Такива неща като стандартни практики няма в нестандартни времена. Не е нормално да ходим пет пъти на избори, заяви лидерът на ПП.

„Много неща не са нормални в този момент. Затова зададохме и този вариант. Много ни е важно в законите за ПВУ правосъдната реформа, там, където трябва да има съдия, да може да регулира и да има контрол върху главния прокурор. Отделно и другите закони чакат“, добави още Петков.

По отношение на влизането на България в Шенген, Петков е категоричен – „най-голямата трагедия би било да ни отделят от Румъния. Като българин ще ме е ужасно срам, ако това се случи!“

Еврозоната е важна по две причини – европейския надзор на банките и валутният борд, действащ от години, допълни съпредседателят на ПП. И заяви директно: Не можем да си позволим да изгубим милиарди по Плана за възстановяване! Трябва да имаме кабинет с политическа подкрепа, всичко друго е мираж.

На въпрос дали днес НС ще излъчи председател, Петков отвърна така:

„Това не е толкова важно за днешния ден. Важното е имаме ли подход заедно да продължим за това, което зададохме вчера. Нека видим дали този модел на ротация има смисъл. Днес очаквам да се излъчат двете работни групи, а следващата седмица и председател – на предложения ротационен принцип, нищо, че е иновативно, звучи логично.

Трябва да започваме да решаваме реалните проблеми, въпреки различните си виждания. Не можем да мислим в традиционните рамки. Най-важното е приоритетите, важни за България, да бъдат изведени напред. Не мога да си представя как ще загубим, например, милиарди от ПВУ или ще бъдем отделени от Румъния за Шентген.

Още ме боли и, че закона за домашното насилие от миналия парламент, още не е приет.

За финал, на въпрос дали ПП ще подкрепят ГЕРБ за съставяне на ново правителство, Петков заяви: „Ние няма да подкрепим първи мандат, но по тези политики, които изложих, всяко правителство ще знае, че може да има нашата подкрепа. Това е доста ясна теза. Ако те изпълняват нашите приоритети, гласуваме „ДА“, независимо от конюнктурата в парламента.

Ние вече заявихме, че този път ще се предложи цялостен кабинет за гласуване, независимо какво се е случило, за да покажем, че никой не бяга от отговорност.

Не, нямаме ясни кандидати за премиер, но това никога не ни е било водещо. Искаме да се правят ясни и конкретни стъпки за България.

Хората, които гласуват за нас, трябва да знаят, че получават това, което ние казваме – тоест, техния вот няма да се измени, защото ние сме направили междувременно някакъв тактически ход. Готови сме да работим за общи законодателни приоритети и да, по тях ще подкрепим, независимо кое правителство ги предложи, което е различно от подкрепа към самото правителство.

А дали Лена Бориславова ще се кандидатира за кмет на столицата? Отговорът на Петков:

„Подготовката за местните избори изискват сериозна подготовка. Не, тя няма да бъде кандидат за кмет на София. Нейната задача ще бъде структурирането на екипите и дейността, която трябва да се случи. Засега имена няма да споменавам, не сме стигнали дотам, заяви Петков. И добави още:

„За София не само сме заедно с „Демократична България“, но искаме да имаме общо предложение на един кандидат и със „Спаси София“. Демократичната ни общност от тези две коалиции и „Спаси София“ ще работим заедно и кандидатът ще бъде един“.

Преди три месеца независимият общински съветник Борис Бонев каза в предаването „Лице в лице“, че предстоят разговори с ДБ И ПП за местните избори. „За нас е важно да се разберем за приоритети, а кандидатът за кмет да може да бие ГЕРБ на първи тур“, заяви Бонев тогава.

На изборите на 2 април коалиция ПП-ДБ стана втора политическа сила, като беше изпреварена от ГЕРБ-СДС, припомня Петков. „Всеки има момент на разочарование. Не мога да кажа, че някой то нас е бил щастлив с изборния резултат“, добавя още той.

Много бих се надявам да не стигаме до нови избори. Ние ще поемем отговорност, ако имаме общо съгласие с ГЕРБ по законодателната инициатива, която да започне. Във втория мандат ще сложим реални министри за избор, ако се стигне до там“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *