От последните минути: Десислава Атанасова обяви- ГЕРБ и ПП се разбраха. Имало брак, но не бил по сметка

България отблизо

ГЕРБ-СДС, заедно с ПП-ДБ, изработват законодателна програма за първата сесия на парламента. Тя ще бъде обвързана с избора на председател на Народното събрание. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Започнахме разговор и за конституционна реформа”, уточни тя след разговори между двете формации.

 

„Това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети. Да се надяваме, че това е стъпка към формиране на мнозинство, което да излъчи правителство”, добави Атанасова.

Росен Желязков и Николай Денков ще оглавят работните групи, които ще преговарят за председател на парламента и по различни законодателни инициативи в рамките на 49-тото Народно събрание.

„Няма брак по смисъла на натиск от американското посолство“, вметна Атанасова. 

„Това са законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, Еврозоната, ПВУ, както и правосъдна реформа. Уточнихме състава на работните групи. Даваме им срок до вторник да са готови с няколко от приоритетите закони. Ръководител на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, от страна на ПП-ДБ е акад. Николай Денков. Имаме за цел да внесем някои от проектите съвместно, което ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество и че ще бъдат подкрепени в пленарна зала“, добави тя.

„Започнахме разговор и за конституционна реформа. Убедени сме, че дълбока реформа на правосъдната система би могла единствено и само да се реализира чрез конституционна реформа“, коментира още Атанасова.

„Дали ще има правителство и с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Ние от ГЕРБ-СДС сме убедени, че единственият начин България да излезе от кризите и да преодолее всички предпоставки по пътя за връщане назад, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да стои зад него“, посочи още тя. 

„Това е първа стъпка за нормалност в диалога, за търсене на съгласие. Голяма стъпка е, че имаме общи приоритети. Да се надяваме, че това е стъпка към формиране на мнозинство, което да излъчи правителство”, добави Атанасова.

„Започваме с уточняването на онзи необходим минимум от големи национални задачи, с които всички сме съгласни. 5 кампании говорихме за тях, няма особена новина. Опитваме се да ги използваме като основа да стартира Народното събрание поне за една сесия и предпоставка, след това за определено съгласие по формулата да бъде подкрепен председател, за да бъде пуснат парламентът, след това – излъчване на правна и бюджетна комисия, както и конституционната комисия, която да започне работа по тема, без която България не може да тръгне напред“, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *