От последните минути: Партиите дадоха заден! Зеленски няма да говори на откриването на първото заседание на НС заради скандални изказвания

България отблизо

Украинският президент Володимир Зеленски няма да държи реч в първия ден на новото Народно събрание. Това стана ясно след срещата между партиите в Народното събрание. Предложението Зеленски да произнесе реч при откриването направиха от ГЕРБ-СДС. От ДБ и ПП настояха той да произнесе слово пред българските депутати в друг ден след 19 октомври. От срещата отсъстваха „Възраждане“, БСП и „Български възход“.

Припомняме, че коалиция ГЕРБ – СДС предлага партиите в 48-ото Народно събрание да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видеообръщение към народните представители на живо по време на първото заседание на парламента, съобщиха от централата на партията.

Към тях се присъединиха ДПС, ПП и ДБ.

Все още незаклелите се депутати взеха решение да не канят Митрофанова и посланика на Беларус и го пратиха във Вътрешното министерство.

От Външно пък веднага приеха решението, въпреки че то е нелегитимно.

На него остро се противопоставиха от БСП и „Възраждане“.

„Ние желаем да бъде изслушан г-н Зеленски, но считаме на първото церемониално тържествено заседание не е подходящо това да се случи“, коментира Никола Минчев.

„ДБ многократно е заявявала и е правила предложение да се покани президентът Зеленски да направи изказване пред българския парламент. На днешната среща това, което постигнахме като съгласие, още на първия председателски съвет да се отправи покана да се изкаже в следващо пленарно заседание“, каза от своя страна Надежда Йорданова от ДБ. Обсъдено е било обстойно, че Зеленски не трябва да говори в деня на конституирането на 48-ото НС, потвърди и тя.

„За съжаление колегите следват една лоша последователност от миналия парламент“, каза след срещата Георг Георгиев от ГЕРБ, а Екатерина Захариева добави: „Очевидно се притесняват от БСП“ по адрес на ПП и ДБ.

„С тези консултации искаме да измие срама от предишното управление“, заяви Даниел Митов от ГЕРБ на влизане в парламента. „Ние бяхме партията, която внесе проектодекларацията в парламента. Няма нищо изненадващо в нашия ход“, припомни Екатерина Захариева, според която в 47-ото НС ДБ и ПП се ослушвали заради БСП. Тя коментира репликата на президента Радев, че за партиите не са на първо място проблемите пред българските граждани.

„Разбира се, че и тези неща са важни, но това руският посланик и посланикът на Беларус да не бъдат поканени е ясен знак за геополитическата ориентация на България и е много важно“, добави бившата външна министърка. Тя каза, че най-вероятно ГЕРБ ще откликне на идеята на БСП другата седмица партиите да се съберат по темата за поскъпването на живота, доходите и бюджета. Тома Биков заяви, че дори разговори за коалиция не могат да се проведат и има опасност заради предишното управление да няма пари за пенсии и заплати през следващата година.

„Радваме се, че в България има евроатлантическо мнозинство“, коментира Сезгин Мехмед от ДПС, който участва в консултациите.

Още предварително от „Възраждане“ и БСП обявиха, че няма да участват в тази среща, от „Български възход“ не изпратиха свой представител.

„Това вече е крайна степен на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Ако решат да направят нещо подобно, просто ще се наложи да отправим ние покана към руската посланичка и тогава предполагам, че целият първи работен ден на Народното събрание ще бъде провален“, каза пред БНР Костадин Костадинов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *