Демерджиев издаде: Няколко български политици са злоупотребили с големи суми европари. Имената им ще лъснат до две седмици

България отблизо
”Част от водените у нас производства за корупция сред политически фигури са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба с европейски средства. Част от проблемите, които констатираме по пътищата също са в тази графа. Една част от проверките, които извършваме, ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга – на европейската. Спектърът е доста широк – не говорим за политици от една политическа сила.

Най-коректно е да бъдат обявени самите обвинителни актове, когато се внасят в съда. Ще има изненада от съобщаването на имената“. Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Има разследвания за некачествено строителство на пътища и ще има, тези проверки ще продължат. … Тестваме достатъчно големи участъци от пътищата и това, което се установява, е смущаващо. Установява се липса на достатъчно положен материал, неспазване на технологичните норми, установява се, че част от вложения материал е некачествен“, коментира служебният министър на вътрешните работи.

По думите му обясненията, че дебелината на асфалтовата настилка е намаляла заради износване, са „нелепи и едва ли могат да подведат здраво мислещ човек“.

„Ние не правим проучвания или проби, а правим проверки по линия на това дали е извършено престъпление и водим досъдебни производства. Съжалявам, че това някои хора ги притеснява, очевидно се поражда истерия. Проверките ще приключат и резултатите ще бъдат оповестени каквито са. Говорим за проверки и производства, които вървят по реда на НПК. Нека да се разграничават нещата. Знаем как да действаме и ще спазим закона. … Нарушенията са много и най-различни. Нашата цел е да проверим кои от тези нарушения съставляват престъпления и там, където има такива, те да бъдат внесени в прокуратурата, за да може да бъде повдигнато обвинение и да внесе обвинителни актове в съда“.

Иван Демерджиев коментира и започналата предизборна кампания за вота на 2-ри април: „Хартиената бюлетина вдигна интересът на лицата, които купуват гласове. … Има първите производства, които са образувани. Анализирали сме рисковите секции, анализирали сме слабостите при провеждането на предходните избори. Сега сме се подготвили. Това ще даде по-добри резултати“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *