Няма да канят Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание. Вижте какви ще са последствията от това!

България отблизо

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това съобщи Надежда Йорданова от „Демократична България“ след спешна среща на парламентарните групи в НС. Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус, обяви бившият правосъден министър. 

„Изключително съм удовлетворена, че на днешната среща по инициатива на „Демократична България“, мнозинството от политическите партии, представени в 48-ия парламент подкрепиха нашето възражение и Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание“, обяви Надежда Йорданова.

За „Продължаваме Промяната” мястото на руския посланик Елеонора Митрофанова не е на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народното събрание. Това заяви Андрей Гюров на влизане в парламента.

„Нашето място е в залата, а не нейното”, отговори той на въпрос на NOVA дали от ПП ще влязат на заседанието, ако все пак руският посланик присъства на него.

От ДПС посочиха, че позицията им е ясна. „Няма място госпожа Митрофанова на заседанието“, каза и Хамид Хамид.

„В крайна сметка има протокол на Външно министерство, който се спазва. Има цяла дирекция, която е във Външно министерство за държавния протокол. Поканата не е персонално, тя е към целия дипломатически корпус. Поканен е целият дипломатически корпус“. Това каза на влизане в парламента Георги Самандов от „Български възход“.

Още в първата среща на новоизбраните депутати, някои от парламентарните групи дадоха заяви, че не намират присъствието на руския дипломат за уместно.

Вчера Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова.

На срещата във вторник от „Възраждане“ бяха категорично против, а БСП напуснаха в знак на несъгласие.

Според Виенската конвенция, извънредните и пълномощни посланици в страната на акредитация ТРЯБВА да се третират еднакво, а когато се налага да бъдат подреждани (на маса, в зала, на опашка за поздравяване на държавния глава по някакъв повод и пр.), си има старшинство според датата и часа на връчване на акредитивните писма.

Та, поканването на откриването на Народното събрание на България САМО на някои посланици и непоканването на други би било нарушение на международното право.

Това написа българският дипломат Петър Воденски, който е бил наш посланик в няколко държави.

Казусът с (не)поканването на един посланик на този тържествен момент (в случая руския посланик) може елегантно да се реши, като не се канят въобще дипломатически представители (по този начин ги третираме еднакво).

Нека партиите си решават, в крайна сметка провинциалното поведение е тяхно право.

Вежди Рашидов пък предупреди вчера, че това е равносилно на обявяване на война.

Ще проявят ли поне малко разум българските политици?

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *