Москва разследва атака на дронове срещу свое военно летище

Свят

Федералната служба за сигурност (ФСС) и министерството на вътрешните работи на Русия разследват нападение срещу военното летище „Северний“ в централната руска Ивановска област, предаде съобщава БТА.

„Федералната служба за сигурност и министерството на вътрешните работи на Руската федерация пресякоха опит за извършване на диверсионно-терористичен акт, планиран от главното управление за разузнаване на министерството на отбраната на Украйна на военното летище „Северний“ в Ивановска област с използване на дронове с експлозиви“, се казва в изявление на центъра за връзки с обществеността на ФСС.

Според ФСС е трябвало да бъдат атакувани самолети за радиолокационно откриване „Бериев А-50“. Не се съобщават повече подробности.

Вчера съветникът на ръководителя на окупирания от Русия полуостров Олег Крючков използва „Телеграм“, за да обяви, че силите за противовъздушна отбрана на Кримския полуостров са свалили две балистични ракети в небето над Крим.

А ето какво се случи ден по-рано:

Руски безпилотен летателен апарат „Геран-2“ атакува щаба на ВМС на Украйна в Одеса, предадоха световните агенции.

Руският безпилотен летателен апарат (БЛА) „Геран-2“ извърши успешна атака срещу щаба на Военноморските сили (ВМС) на Украйна, разположен в град Одеса. Твърди се, че атаката е била изключително мощна. Това съобщава руският военен кореспондент Руденко.

 

Атаката срещу щаба на ВМС на Украйна доведе до унищожаване на сградата и нанасянето на значителни щети на военната инфраструктура. В резултат на удара има ранени и загинали, но точният брой на жертвите все още се уточнява.

 

Според източници от отбранителната индустрия БПЛА Geran-2 е проектиран и разработен в Русия и има способността да лети автономно на големи разстояния, както и да поразява с голяма точност цели с мощна бойна глава.

Вероятно именно тези характеристики са осигурили успешното извършване на операцията.

Към момента няма официални коментари от руска страна по този въпрос, но атаката може да е отговор на скорошна атака с дрон срещу Кремъл.

Според други източници, в нощта на 4 май, по време на въздушна атака срещу Украйна, руските военни са изстреляли 15 безпилотни самолета камикадзе Шахед-131/136 към Одеса.

Според оперативното командване „Юг“ по-голямата част от безпилотните самолети на противника са унищожени .

„В Одеса през нощта врагът нанесе атака от 15 Shahed-131/136. 12 бяха унищожени от силите за ПВО и мобилните огневи групи“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че три руски дрона са ударили общежитията на едно от учебните заведения в града. Местни спасители бързо са потушили пожара, няма пострадали хора в резултат на коварните действия на противника.

Отбелязва се, че на опашките на безпилотните самолети-камикадзе са изписани „свещените причини“ за атаката: „за Москва“ и „за Кремъл“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *