Русия се присмя на Запада: Като не щете газ, минавайте на дърва!

Свят

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира в ироничен тон, резолюцията на Европейския парламент, в която се поставят прегради пред изпълнението на проекта за газопровод „Северен поток-2“.

„Който се обявява против енергийното сътрудничество с Русия не мисли разумно. РФ единствена доставя на Европа екологично чист природен газ и то чрез съвременна и модерна газопреносна система. Европа се нуждае от много голямо количество енергоносители. В такъв смисъл, да се отказвате от руския природен газ е просто…безумие“, заяви официалната говорителка на руското МВнР, цитирана от news.bg .

По думите ѝ, такива декларации нямат отношение към икономиката, а са чисто политически заявления, които поставят стотици милиони жители на Евросъюза в опасност да карат зимата на тъмно и студено или с непосилно високи цени на енергоносителите.

Ако евродепутатите разчитат на глобалното затопляне, това е история, която не обещава добър край. Защото въпросът е в сроковете. Доста дълго ще трябва да стоят на студено, докато чакат климатът да стане по-топъл“.

„Ако пък, те не разчитат на глобалното затопляне, тогава на какво разчитат? В някои страни се закриват атомни електроцентрали, а настояват руският газ също да бъде изоставен. Ще минават на дърва ли? Ами то, дървата за огрев също са при нас. Тези, които имате в Европа няма да ви стигнат доникъде. Така че, ако наистина искате дърва за огрев, на мнозина от вас им е добре известно къде трябва да се отиде„, изтъкна насмешливо говорителката.

Припомняме, Европарламентът прие резолюция, в която призовава да се спре Северен поток 2.

Остава само да добавим, че Мария Захарова бе твърде мека с така наречените евродепутати. На всички в Европа е ясно, че заявленията за отказ от руския природен газ са продиктувани от бесния стремеж на САЩ да продават своя сгъстен, при това шистов газ. Но отсега е ясно, че той ще бъде много по-скъп. И че скоро ще свърши. Понеже в САЩ също има повече от 300 милиона души, които трябва да се топлят през зимата. А и в ЕС има около 500 милиона. Така че янките няма да могат да издържат да доставят на европейския пазар своя космически скъп сгъстен газ дори само няколко години.

А и доставките с товарни кораби през океана са рискована работа. Ами ако се случи авария на кораба? Какво ще правят европейците? Ще стоят на студено?

Пък и Русия предлага на ЕС евтин природен газ, който като основен енергоносител, освен, че ще топли и осветява цяла Европа, ще даде и мощен тласък за по-бързо развитие на икономиките на страните от ЕС.

И точно обратното, скъпият американски газ ще забави много развитието на европейските икономики. И ще направи самия ЕС слаб и неконкурентноспособен. А това ще доведе до още по-бързия му разпад.

Ето защо, Мария Захарова е права като нарича декларацията на Европейския парламент против Северен поток 2 – безумие. Вярно, че е безумие. Но за самия ЕС. И за европейските народи. Защото те, освен че ще стоят на студено, ще трябва да се бъркат и много по-надълбоко в джобовете си, за да плащат прескъпото „удоволствие“ да имат американски газ.

Затова трябва да бягаме по-скоро от ЕС. Понеже той не се интересува от хала на народите.

Автор Иво Македонски

Tagged

1 thought on “Русия се присмя на Запада: Като не щете газ, минавайте на дърва!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *