Бежанци сърдито: България ни лъже! Говорят ни на български, не сме длъжни да го знаем! Искаме хотели и достойно настаняване!

България отблизо

Най-голямата група за украински и бежанци и доброволци във Фейсбук публикува  обръщение към председателя на Държавна агенция на бежанците Мариана Тошева. От него прозира  крайното разочарование на бежанците от отношението на управляващите към тях. По думите им агенцията има тотално неразбиране към нуждите им, както и пълна липса на комуникация с тях. „От средата на май всеки ден Кризисният щаб лъжеше бежанците! Подвежда ги и до ден днешен не е дава ясна и конкретна информация”, се посочва в обръщението.  Те се категорични, че правителството се опитва да прикрие провала на програмата за преместване, опитвайки се да ги очерни.

Ето и цялото обръщение:

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ МАРИАНА ТОШЕВА

Днес на брифинга за преместването на украинците Вие се обърнахте към тях на български език, който украинците не разбират. Обръщаме се към Вас на същия език, който едва ли ще разберете – украински и човешки.

Брифингът и обръщението Ви към украинските бежанци в България е абсолютно признание за некомпетентността на Оперативния кризисен щаб! Пълната липса на комуникация с бежанците от момента на тяхното преминаване на границата, пълното неразбиране на нуждите ще са последствия в днешния и идните дни.

От средата на май всеки ден Кризисният щаб лъжеше бежанците! Подвежда ги и до ден днешен не е дава ясна и конкретна информация!

За цялата криза Вие записахте два призива към украинците! Единия важен призив дори не се опитахте да преведете на украински или да направите субтитри! Всичките Ви брифинги се провеждат без превод на украински, а след това доброволци или некомпетентни медии превеждат информация, която достига до украинците в изкривена форма!

Да започнем от лъжата!

В обръщението на Калина Константинова от 13.05.22 г. беше съобщено, че ще бъде пусната анкета не по-късно от 16.05.22 г. Това е обръщението, което не беше преведено на украински, а информацията под видеото се появи на държавния портал седмица по-късно. В обръщението се посочва, че анкетата трябва да бъде попълнена най-късно до 25 май 2022 г.

Какво се случи фактически? Анкетата беше пусната вечерта на 25.05.22 г. С огромен брой технически проблеми. С много трудна регистрация (разбира се, вие мислите за бежанците, особено за възрастните хора). Анкетата не включва въпроси за здравословното състояние или дали човек има специални нужди. В момента 364 души с увреждания са в България и са настанени в хотели. И сме сигурни, че това не е целият списък.

Въпросът е какво Ви пречеше да разработите анкетата още преди 01.05.22 г., ако сте знаели как ще се развие по-нататък програмата?

Днес във всички български медии е отразена информацията за лошите и неблагодарни бежанци от Украйна, които не се явиха за планираното преместване. От Вашето представяне следва, че се опитвате да прикриете провала на програмата и Вашата некомпетентност!

Цитат: „За последните 24 часа 5 200 души са напуснали страната. Разбира се, че от тази суха статистика не можем да разберем къде са били настанени тези хора – в хотели или в самостоятелно настанени. Част от украинците, които се завръщат в Украйна, се връщат в райони, които сега са мирни.“

Според Вас е пределно ясно, че съдбата на тези хора Ви е безразлична. Говорите за мирни градове. Възможно ли е изобщо да си представите държава, в която има война и бомби могат да паднат в къщата Ви всеки ден и да говорите за мирни градове? Има окупирани територии, военна зона и война в цялата страна! Не Ви интересува къде се връщат много хора. Много от тях се връщат в частично окупирания Миколаив, който ежедневно е обстрелван с бомби, връщат се в разрушената Буча, Чернигив.

Липсва организиран транспорт за връщане в Украйна! Но Вас не ви интересува, мислите си, че като хората са дошли тук, значи имат възможност и да отидат. Много от тях просто нямат финансови средства и „добрите“ украински превозвачи предлагат безплатно пътуване на деца до 6-годишна възраст… в ръцете на техните майки. Поне 24 часа пътуване в ръцете на майка им. Можете ли да си го представите? Вероятно не, защото не Ви интересува!

Казвате, че хората не искат да се преместят, а отсядат в хотели при условие, че ще плащат, като същевременно цитирате „40 хиляди попълниха въпросника, 80% от тях планират да останат и са готови да се преместят“. Хората живеят от началото на май в очакване и паника какво ще им се случи след това. Липсата на конкретика от страна на държавата създава тази паника.

В речта си сравнявате помощта за украинците с фалшиви сигнали за линейка. Как може да направите подобно сравнение?!

Цитираме: „Може да се окаже, че бежанският център в Елхово, контейнерно селище, което може да побере 1700 души, ще се окаже необходим ресурс. Затова се обръщам към всички украинци, които не искат да бъдат настанени в държавни бази и по програмата изобщо, след 31.05.22 г., да информират хотелите и екипите, работещи на място.“ Това звучи като непряка заплаха за бежанците.

Ние получаваме повече от 100 запитвания на ден за това кога някой ще се свърже с тях и ще предостави поне малко информация за преселването. Как ще стане преселването и къде? Оставихте хората на тъмно до последно и искате те да вземат решение за една секунда.

Получаваме сигнали, че появата на автобуси в близост до хотелите е изненадала хората, никой не им е казал нищо разумно. Казали ми да се приготвят и че след 15 минути тръгват. Говорим за майки с деца и възрастни хора. Така ли си представяхте „голямото преселване“? Да мълчите един месец и да направите всичко през последните дни, за да накарате бежанците да си съберат багажа и да си тръгнат?! И при което ги обвинявате за това?

И трите месеца бежанският проблем се решаваше с помощта на доброволци, обикновени жители на България. Вие създадохте проблемни програми, които доброволците трябваше да решават!

Вие създадохте програмата „40 лева“, която породи небрежни хотелиери и „туристи“ и туристически компании от Украйна. Една неконтролирана програма, която по-късно създаде сегашната ситуация с толкова много хора на брега. Вместо да подготвят качествена анкета за новодошлите от самото начало и наистина да разбере нуждите на бежанците, всички, включително кризисният щаб и доброволците, се бориха с кашата. Сега с новата програма създавате нов хаос. Пак повтаряме: липсата на комуникация на разбираемия от бежанците от Украйна език, липсата на точно дефинирана и ясна програма (също на разбираем език), последствията от всичко това ще видим в следващите дни. Кризисният щаб говори за програмата за интеграция: работа, детски градини, училища. Къде може да се види тази програма? Какво е направено? Колко курса по български език са предоставени от държавни организации? Колко души са преминали тези курсове? Колко деца са приети в училища или детски градини? Колко души работят в момента и е желателно да се добави колко членове на семейството трябва да се хранят от един работещ? Колко възрастни хора са без придружител и какви програми са подготвени за тях? Колко от всички дошли от Украйна са готови да останат в България поне 8 месеца? Казвате, че интегрирате и предлагате бази в планината или въобще не информирате хората къде ще бъдат преместени, а те дори не могат да разберат къде и как да търсят работа там, градини, болници, училища и т.н. Как се интегрират там, в неизвестното?
Как е изчислена храната за един ден за човек според програмата от 01.06.22 г.? Съгласно какви данни? Посочвате в програмата за хранене на децата данни за 2011-2013г. Можем ли да уточним каква инфлация се случи в страната за 10 години? Взехте ли тези данни предвид при изчислението?

Още нещо. През всичките тези дни доброволците получават стотици въпроси от украинците какво ще се случи с тях оттук-нататък ?! Нито ние, нито вие имаме отговори на тези въпроси!

Какво ще се случи с тези хора, които ще пристигнат след 01.06.22 г.? Същото разселване на сляпо?

Казвате, че на много не им трябва да живеят в държавни бази! Не е вярно. Хората просто се страхуват да са в неведение, когато дойдат тук. Те не знаят какво ще се случи с тях и какви възможности имат в България.

Вече всички сте заклеймили като „туристи“. Срам!

Не мислите за майките, които изведоха децата си от денонощните въздушни тревоги и бомбите, които можеха да попаднат в къщите им! Не мислите за хората, които напуснаха разрушените градове, губейки всичко, дори семейството и приятелите! Казвате – даваме ви покрив над главата и храна, какво още ви трябва? Мислите ли, че българите, вашият народ, са толкова богати, че трябва постоянно да издържат майките с памперси и бебешка храна? Или други неща? Казвате интегрирайте се, като създавате напълно кастрирана програма, едно от условията на която е невъзможността да се работи. Тогава обвинявате хората в нежелание. Представлявате ли пазара на апартаменти под наем, цена и броя хора, които искат да дадат да апартаменти под наем на украинци? Това е 1/1000 от всички, които имат нужда от помощ. Съгласни сме, че не всеки има нужда от помощ и подкрепа и че има туристи и измамници. Но трябва да се опитате поне малко да разберете кой наистина има нужда от помощ! Тогава всичко ще ни се получи! Спрете да обвинявате украинците за тяхната некомпетентност и да настройте обществото срещу бежанците! Най-накрая наемете преводач от български на украински и започнете да говорите с украинците! Разгледайте програмата и наистина помогнете на тези, които имат нужда, но не просто така, а за да могат тези хора да са в полза на българското общество и държавата после!

Скъпи украинци!

Първо, не се паникьосвайте!

Второ! Всъщност нашите небрежни сънародници в търсене на печалба или келепир, излагат цялата нация. Научете се да бъдете благодарни! Навсякъде! Особено с доброволците и тези хора, които са ви помагали искрено през всичките тези месеци!

Трето. В тази безизходица молим всички бежанци, населени в хотелите, да подпишат това изявление (ако ви дадат), в което се посочва, че сте съгласни да бъдете преселени.

Пример за изявление в първия коментар. Ако откажете, ние няма да можем да ви помогнем физически и психологически. Положението е трудно и трябва да сте подготвени всеки момент да бъдете преселени в държавни бази, където ще ви бъдат осигурени добро жилище, храна, вода и защита. Моля, пригответе си багажа сега и следвайте инструкциите за преместване! Ние, доброволците, ще помагаме на място с каквото можем.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *