Изненада! Нинова скочи на ПП. Искате да уморите българите от глад и да подкрепяте войната. Баста! Няма да стане!

България отблизо

Между декларираните думи и действия имаше противоречия, приветстваме подхода им, да извадят приоритетите. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод опита на „Продължаваме промяната“ да съставят правителство.

„В проекта бяха изложени точки, които те предварително знаеха, че ние нямаше как да подкрепим – продължаване на изпращането на помощ в Украйна и приемането за обучение на украински войници у нас. Смятаме, че изходът е дипломация. Радвам се, че все повече световни лидери казват, че са нужни преговори за войната“, посочи тя.

 

По думите ѝ има и други различния между БСП и ПП. „Заложеният дефицит от 3%. Това означава при тази криза затягане на коланите. Нашата политика е обратна. В останалите европейски страни има подпомагане на семействата, на бизнесите. Не се предвижда дефицит от 3%, защото знаят, че е криза“, посочи тя.

 

По думите ѝ до юли месец нещата в България са били добре. „Имахме много силни социални показатели, бяхме на 1 място в ЕС по социален растеж. След това нещата се промениха, цените нараснаха. Сега служебния кабинет замрази повишаването на доходите“, коментира лидерът на БСП.

„Ние ще влезем в еврозоната, това е безспорно. Но няма да можем през януари 2024. Вижте в Хърватска какво се случва. Търговците завишават цените нагоре, не надолу. Сега там обмислят да се наложи таван. Смятаме, че при нас трябва да се случат плавно нещата, за да не се достигне до обедняване на хората“, даде за пример тя.

Лидерът на БСП коментира и третия опит за съставяне на правителство.

„Трябва да опитаме с 3 мандат. Трябва да променим нещата. Да не слагаме това, което ни разделя, а това, което ни обединява – Война е, да подпомогнем на бежанците, но не да намесваме България. България в еврозоната.

Не може в 21 век да нямаш лекарства за деца, мигранти в цялата страна, полицаи возят мигранти, ограбват баба, има много проблеми, които могат да бъдат решени“, изброи тя и обеща: „Ако ни го даде (мандата) на нас президента, ще направим всичко възможно“.

Имаме принципни различия със служебния кабинет. Те обявиха, че не могат да приемат дългосрочна политика за повишаване на доходите, в същото време се заговори за самолетите. От една страна не може да правиш политика за доходите, а от друга да поемаш ангажименти за години напред.

Лидерът на БСП посочи, че ако получат папката с мандата, ще разговарят с всички парти.

„Не само на БСП няколко пъти е даван и няколко пъти е провален мандатът. Постоянните нападки срещу партиите и срещу парламента наливат масло в огъня. да кажеш, че политическата класа се е провалила, значи и президентската институция се е провалила, още повече, че президентът управлява в последната година. Не смятам, че са необходими още консултации. Няма какво повече да си кажем. Оттук нататък трябва ние помежду си да седнем и да разговаряме, няма нужда да губим повече време“, коментира Нинова.

Според нея бъдещият кабинет трябва да има срок и задачи. На въпрос дали да е от експерти или политици, тя не даде конкретен отговор. Нинова посочи, че предстои да стане ясно това, тъй като ситуацията е много динамична.

Лидерът на БСП бе категорична, че в никакъв случай няма да отстъпи по въпроса за войната в Украйна.

Оптимист съм, че ще има правителство. Трябва да имаме вяра и оптимизъм. Тръгнем ли с предубеждения, няма да направим нищо.

 

Тя коментира и скандала с песента за Лена Бориславова, сътворена от сценаристите на лидера на ИТН Слави Трифонов.

„Недопустимо. Нямам обяснения за такова нещо и като политик, и като жена. Тя беше подложена на недопустим натиск, не се прави такова нещо в политиката. Очевидно искат да засегнат Кирил Петков през нея“, посочи Нинова.

 

Тя коментира и друг скандал – около новия филм за Ботев.

„Тази дискусия много странно бе изопачена. Изслушването на Кошлуков бе по повод, че с пари на данъкоплатците се излъчват филми, които се излъчват по държавната телевизия, а ги представя в светлина, в която ги принизява. След два такива филма за Левски и за Ботев, телевизията тръгнала да финансира трети“, посочи тя и заяви, че питането на БСП е било във връзка с публикациите и изявленията на самия режисьор.

Попитахме вярно ли е, реакцията обаче ме изненада – дори да попиташ явно е проблем. Питаш и след това се излиза една вълна на негативизъм.

 

Ще сезираме СЕМ за филмите за Ботев и Левски, закани се тя и отново посочи, че с държавни пари в държавната телевизия си убиваме героите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *