Докъде я докарахме! ГЕРБ готови да разговарят с БСП за правителство, а Нинова каза тежката си дума

България отблизо

Ако папката с третия проучвателен мандат бъде връчена на БСП, ГЕРБ ще води разговори с партията на Корнелия Нинова. Това обяви пред Нова тв депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Тя определи подобен разговор като „труден” и „почти невъзможен”. Причината – БСП е единствената партия, за която има общо решение на Конгреса на ГЕРБ – да не се влиза в коалиция със столетницата. Захариева уточни, че от ГЕРБ са провели разговори с всички политически сили, включително „Продължаваме Промяната”.

Народният представител отказа да прогнозира у кого ще отиде папката с третия мандат, но заяви, че според нея шансовете за съставяне на кабинет са малки. Захариева подчерта че с „Демократична България” ГЕРБ имат най-много общи виждания, а ПП нарече „лява популистка партия”.

В същото време Нинова отговори:

„Вече казах, че мандат ГЕРБ и ДПС не подкрепяме. При третия мандат свикваме (Националния съвет), говорим обсъждаме кризисната ситуация и решаваме и излизаме. Оставете ни тази възможност за след няколко дни и ще разберете“.

„Ще се подредим зад правовата държава, тази битка е изстрадана от нас. Появиха се нови партии с позиции срещу задкулисието и кражбите, ние сме я страдали седем години във всичките ѝ варианти, купуване на гласове, разцепване, купуване на депутати, атаки на БСП. Видели сме всичко и не сме се предали“, добави лидерът на БСП.

„Както и да ми зададете въпроса с кого ще си партнираме в третия мандат, ще кажа да изчакате Националния съвет. Да кажем нещо принципно. Ако ГЕРБ и ДПС са образът на този модел, то без промяна на този модел не може да се води обща политика“, категорична бе тя.

Нинова бе попитана и кой би могъл да е евентуалният кандидат за министър-председател, ако Левицата получи третия мандат.

„Третият мандат се връчва на парламентарната група. Той трябва да бъде взет от председателя на групата. Така е направено защото той е кризисен, дава се възможност за излъчване на обща кандидатура за министър-председател. Твърде рано, твърде конкретни въпроси задавате“, каза Нинова.

Помолена да опише какво точно ще се случи, ако БСП все пак получи мандата, тя обясни:

„Първо ще свикаме Национален съвет, решаваме с мнозинство. Националният съвет ще определи с кого да преговаряме и какви са приоритетите. На първия разговор искам да поканим лидерите на партиите. Да говорим имаме ли желание да правим правителство, или имитация да не се понесе отговорност за предстоящите избори. Ако лидерите декларират готовност за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите за програма на управление, да се поставят задачи и срокове“.

„Съставът на кабинета ще зависи от разговорите с другите парии. Не искаме да поставяме условия, които да обрекат разговорите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *