Брюксел разтревожен от изборите в България. Евроориентираните партии се срутват, малките набират сила. Вижте графиките

България отблизо
”Има такъв народ” се приближават все повече до категорично присъствие в новото Народно събрание. Партията на Слави Трифонов бе на ръба на 4-процентовата бариера в продължение на месеци, но според данните на брюкселското издание ”Politico” ИТН печелят 5% и сигурно място в бъдещ парламент.
ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” са загубили 1% от гласоподавателите в рамките на около 5 дни. Същото важи и за “Демократично България”. БСП са спечелили малко повече подкрепа.

Какво показва моментната снимка?

 

Ето как биха се наредили партиите, ако изборите бяха днес:

 

ГЕРБ – 24%

ПП – 19%

ДПС – 11%

БСП – 11%

„Възраждане“ – 11%

„Демократична България“ – 7%

ИТН – 5%

„Български възход“ – 5%

Само преди пет дни резултатите изглеждаха така:

 

 

ГЕРБ – 25%

ПП – 20%

ДПС – 12%

БСП – 10%

„Възраждане“ – 10%

„Демократична България“ – 8%

ИТН – 4%

„Български възход“ – 5%

.

Напълно ясно е, че Борисовата партия не може да привлече повече подкрепа към себе си и продължава да разчита на твърд електорат. ГЕРБ се движат около 24%. 

Сериозен е спадът в доверието спрямо „Продължаваме Промяната“, които продължават да губят инерция. Партията е загубила 6% от електората си в рамките на по-малко от година – от изборите през ноември 2021 г.

Кампанията изглежда се оказва печеливша за „Има такъв народ“, които вървят нагоре. В началото на миналия месец формацията се бе сринала до 3%. В момента отчита доверие от 5% и респективно – (почти) сигурно място в следващия парламент.

Няма промяна в доверието спрямо партия „Български Възход“ на Стефан Янев, която тръгна със 7%, но се срина малко след като стана факт учредяването й.

Интересно е, че близо до 4-процентовата бариера в момента са от „Изправи се.БГ“, които печелят 3% към момента. Кампанията ще реши дали формацията на Мая Манолова ще се добере до депутатски места.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *