Радев категорично: Докато управлявам, оръжие и войници за Украйна няма да пратя! Няма да предам българския народ!

България отблизо
Докато управлява служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, България няма да изпраща на Украйна въоръжение като изтребители, зенитно-ракетни комплекси и танкове.

В това бе категоричен държавният глава Румен Радев след като взе участие във форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията на тема „Антикорупция и национална сигурност“.

 

Припомняме, че още вчера от Брюксел военният министър Димитър Стоянов заяви, че страната ни не подготвя изпращане на въоръжение на Украйна, за което призова Европейската комисия.

 

Решението на България да не се съобрази с призивите на ЕК е „суверенно решение“, смята още президентът.

 

„България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. И докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна нито своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори“, отсече президентът.

 

Румен Радев призова и партиите, явяващи се на поредните предсрочни избори на 2 април – отсега да заявят дали ще работят за постигане на мир или, напротив – за удължаване на войната.

 

Последователна теза на държавния глава Румен Радев е, че България осъжда войната в Украйна, и е за мир и преговори, като обвинява партиите, които искат активност от България в подкрепата за Украйна, че са войнолюбци и реално удължават войната и даването на жертви. До този момент обаче президентът Радев не е посочил конкретна инициатива за мир, предложение за преговори за мир, като дори не е и коментирал предложението на Пекин в 13 точки за урегулиране на конфликта. До този момент призиви за мир и преговори, освен от Москва, са чути от Китай и Бразилия.

 

Като „абсолютни спекулации“ определи президентът Радев интерпретациите, последвали изтеклия доклад на Министерството на финансите, че държавата се намира пред фалит.

 

„Абсолютни спекулации. Финансите на държавата са стабилни. Нямам намерение да коментирам спекулативни интерпретации от предизборната кампания, но държа да заявя, че финансовото министерство държи стабилни държавни финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост, че гарантира ежегодното увеличаване на пенсии и заплати“, каза той.

 

Президентът бе категоричен още – спекулации са твърденията, че ще има орязване на пенсии и заплати. „Категорични спекулации са и, че ще има промяна на курса на лева спрямо еврото и ще има някакви нови заеми от Международния валутен фонд. Напротив – финансите на държавата са стабилни.

 

Радев окачестви изтеклия доклад на Министерството на финансите като „предупреждение“. „Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем евентуално да стигнем до някои от тези негативни сценарии. В момента сме далеч от тях, но зависи от народните представители това да не се случи“, каза той.

 

Припомняме, че именно политическо популистко говорене в изявите на МФ се наложи да опровергава БНБ.

 

И се аргументира – ако служебното правителство в края на миналата година се било подвело от призивите на партиите да внесе редовен бюджет, то в момента щяло да има фискална дупка от около 10 милиарда. „Сега щяхме вече да говорим за тези предупреждения.“

Tagged

1 thought on “Радев категорично: Докато управлявам, оръжие и войници за Украйна няма да пратя! Няма да предам българския народ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *