Хотелиери по морето се разбунтуваха. Не искат да хранят украинските бежанци

България отблизо
Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци, които са настанени в базите им. Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата не са предвидени средства за храна, а само за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила.

 

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна.

 

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лв. на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност.

 

Пред БНР собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов обясни, че на 15-ти, 16-ти и 17-ти са предоставили храна със собствени средства на бежанците, но от днес спират изхранването. Причината е липсата на средства. Зегов изрази молба: “ колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват. При нас ситуацията е, направо ви казвам, драматична – никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казват, че нямат никаква информация.“

Вчера групи бежанци са негодували и са си искали храната с тропане с лъжици по празни чинии. Заплашили са и с бунтове.

 

В държавните бази продължава изхранването на украинските бежанци. Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.

Б.Р. А ние имаме няколко въпроса към управниците и ЕС.

Нали ЕС щеше да осигури средствата за подслон и храна? Къде са парите?

Нали щяха да се осигуряват работни места за бежанците?

Колко от тях са поискали да работят?

Защо не са отишли в държавните бази, където храната е осигурена, а искат в хотели на морето?

Кой ще им плаща отоплението през зимата?

И още…

Какво направи държавата за хората в наводнените села в Карловско?

За тях храна има ли?

И кой нарежда двойните стандарти?

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.