Срещата между Борисов и майките се оказа пореден фарс. Вижте какво в действителност се е случило!

България отблизо

С обещания, че исканите от майките на деца с увреждания законови промени ще се запазят и след второ четене на бюджета приключи вчера вечерта извънредната среща на премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите.

Днес обаче стана ясно, че сред родителите има и недоволни от начина, по който са протекли разговорите. И хора, които се съмняват, че всичко е било нагласено.

В сутрешния блок на bTV Вера Иванова посочи, че до срещата се е стигнало след отворено писмо до премиера, в което жените са обвинили  управляващите в неспособност да започнат реформата за хората с увреждания. И в избягване и замазване на проблема.

Повод е станал  скандала в социалната комисия, където при бюджетните обсъждания на второ четене експерти от Министерството на финансите са прокарали текстове, които на практика запазват сегашното положение – асистентите да са обвързани с наличните пари, а не се индивидуалните нужди на всеки болен.

След изпращането на отвореното писмо, отново  в парламентарната комисия са започнали да работят по въпроса.

„Г-жа Мая Манолова не беше в София, но с есемеси диктуваше текстовете, които трябва да се добавят”, посочи Иванова.  Според нея на срещата с премиера са били всички майки от палатковия лагер.

Не е такова мнението на друга от активистките от инициативата „Системата ни убива” – Весела Одаджиева.   „На тази среща, която беше тайна за всички, внезапно се появиха  майки, които не бяха изобщо влизали в работните групи по двата закона”, посочи тя.  Кой ги е извикал, кой ги е поканил, когато те не са наясно с това докъде са стигнали разговорите, попита обвинително тя.

Иванова отрече, че е присъствала непоканена и  заяви, че Одаджиева се е оттеглила още след първите протести през 2015-2016 г., като се е върнала да стачкува на площада  едва преди два месеца.

И двете оставиха впечатление у зрителите, че в групата на майките има провокатори и хора на Борисов, които той праща на срещите, за да всее раздор сред самите майки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *