Социолози се хванаха за гушите заради проф. Герджиков. Лъснаха тънки сметки и дебели връзки

България отблизо

ГЕРБ е печелила президентски избори със свой кандидат, когато издигна Росен Плевнелив. Партията още не е потвърдила официално, че подкрепя проф. Анастас Герджиков. Това посочи политическият анализатор Георги Харизанов по bTV.

„Има много доза омраза, вкарана в обществото. Сигналът, който се дава с издигането на кандидатурата на проф. Герджиков, е този, че се търси друг тип послание“, смята той.

Харизанов обвинява за разделението в обществото Румен Радев и сблъска позициите си с политолога Слави Василев.

Вторият настоя, че е притеснително, че ГЕРБ не иска да излъчи партийна фигура. Допуска, че в партията Борисов знаят, че ще загубят. Харизанов обаче му опонира, че не е нужно да има партиен кандидат, както и Радев е издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП.

„Г-н Румен Радев подхожда високомерно в предизборната кампания. Той иска да излезе Бойко Борисов срещу него, водейки се от простата математика, че 70% от партиите са срещу ГЕРБ“, коментира той.

„Темата е, че ГЕРБ се страхуват от конфронтация с Румен Радев, Борисов няма да излезе срещу Радев, защото това би означавало край на кариерата му. Ако ГЕРБ имаха смелостта, щяла да издигнат свой кандидат“, заяви пък Василев.

И припомни, че Румен Радев „излезе със заявката, че той лично излиза за втори мандат“.

„Той не е партийна кандидатура и с действията си го доказва“, категоричен е Василев.

Харизанов обаче възрази и го опонира: „Разбирам фиксациите на г-н Василев, не става въпрос за това, а че кандидатурата на Герджиков е кандидатура против сблъсъка и конфронтацията, които обичат в сегашното президентство и е кандидатура, която излъчва други сигнали, каза той.

По отношение какво мислят за кандидатурата на проф. Герджиков и двамата събеседници изказаха мнение:

Проф. Герджиков ми вдъхва симпатии, изглежда почтен и ГЕРБ апропо се поучиха, защото Радев беше надпартийна кандидатура, обясни политологът.

За мен това беше малко като търсене от страна на медиите, имаше такава теза да се пускат имена, а политиците отговаряха на въпроси на Ваши колеги, по-скоро това беше търсене на журналисти. Ще видим каква е позицията на ГЕРБ и когато бъде заявена такава подкрепа, тогава ще се види. Не знам дали проф. Герджиков е кандидатът на ГЕРБ и не съм аз човекът, който ще го каже, обобщи Харизанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *