Румен Гечев посочи най-големия грях на Борисов към българите. На кого ни продаде този? Аман от безродници!

България отблизо
Тепърва ще става ясно какво се крие зад казуса ”Булгаргаз”, но едно е ясно – зад случващото се в родната енергетика прозират чужди геополитически интереси. Това каза Румен Гечев от БСП.

„Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Управляващите през последните години ни докараха до там, че да трябва да понасяме щетите от това противопоставяне. Кой ни е виновен, че провалихме „Южен поток“? Кой е виновен, че предишните управляващи нарушиха договора с Гърция и забавиха интерконекторната връзка?“, коментира той пред Нова телевизия и добави, че е нужно България да заеме по-трудова и ясна позиция във връзка с геополитическото напрежение.

Гечев коментира и темата за „Белене“: „Проектът присъства в коалиционното споразумение и касае нови ядрени мощности. Развивайки ядрената енергетика, България ще може да усвоява и европейски средства. Реакторите в Белене стоят в калта, а можеха да донесат стотици милиарди приходи, особено при тези цени на тока.

Нямаше да имаме и такива цени на електроенергията в страната, а щяхме да печелим. Но ГЕРБ държат двата сандъка с реакторите, където са вложени 3 милиарда лева. Няма друга такава държава“, коментира още Гечев.

 

По думите му, ако БСП не срещне подкрепа за проекта „Белене“, партньорите от управляващата коалиция ще трябва да обяснят доводите си против. Темата обаче няма да бъде причина за разпад на коалицията, категоричен е Гечев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *