Радев от Търново: Нашите предци избраха да градят бъдещето си на свободни и независими rхора. Наш дълг е да помним и продължим делото им

България отблизо
Решителният отказ и скъсването със зависимостите от миналото затвърждават самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили и способности да кове съдбата си със свои ръце. Тази вяра ни е нужна и днес, на кръстопътя на нашия нов ден. Нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет.

Това заяви държавният глава Румен Радев от Велико Търново, където се провежда тържествена церемония по случай 113 г. от обявяването на Независимостта на България.

 

Президентът Румен Радев е на крепостта „Царевец“, където участва във военния ритуал по издигането на националното знаме на Република България и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта. Бе прочетен и манифестът за обяваването на българската Независимост. В Търново бе издигнат и националния трибагреник. За първи път тази година заради противоепидемичните мерки няма да има тържествена заря- проверка, но за всички жители гости на „Царевец“ ще се излъчи спектакъла „Звук и светлина“.

 

„Дръзкият акт на нашите предци вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес се гордеем със своите предшественици. Този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната благодарение на политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници и силата на един уверен в себе си народ. За българите това е морална победа, превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко – решителният отказ и скъсването със зависимостите от миналото затвърждават самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили и способности да кове съдбата си със свои ръце.

Тази вяра ни е нужна и днес, на кръстопътя на нашия нов ден. Нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е  да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазим свободата и независимостта на родината, за да останат онези основи, от които да черпят вяра и сили идните поколения“, посочи още по време на словото си държавният глава Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *