Радев мощно отряза Кирил Петков! Вижте какво му каза за КСНС!

България отблизо

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по темата за Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

 

„КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важна национална ценност. Ако се търси широк консенсус, то такъв не само има и е ясно изразен в българското общество и управляващите трябва да са наясно. Ако е нарушен диалогът, управляващите трябва да кажат. Има ли промяна в диалога, по тези въпроси трябва да чуя министър-председателя.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към българската позиция, изразена официално в приетите от Народното събрание документи, от последния Консултативен съвет по национална сигурност, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на Европейския съюз и се придържаме към принципите на Съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо Северна Македония“.

Ако целта е подновяване на диалога в рамките на самата коалиция, трябва ясно да се каже какви са причините за това – има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори. По този въпрос трябва да чуя министър-председателя. А не да разговаряме с ултиматуми и някакви публични неадресирани моментни искания „

Бъдете сигурни, че ще продължа да правя най-доброто за България“, уточни президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *