Официално: Вдигат пенсиите на полицаи и военни следващата година

България отблизо

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021, предаде „Фокус“.

„На преходните и заключителни разпоредби, а именно параграф 8, т. 6,8,9 и т. 17 буква „б“ да влязат в сила от 1 септември 2021 г., а не както е записано от 1 януари 2022 г. Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд ще се очаква да се пенсионират през месец септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени в периода от 1 януари 1960 г. до 30 април 1960 г. ще навършат възрастта по чл. 61, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване.

В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление на така наречения коефициент на редукция определени по новите правила, разпоредбите на чл. 70, чл. 77, 79 от Кодекса за социално осигуряване, които регламентират начина за определяне размера на пенсиите за осигурителен стаж и възраст заради инвалидност поради общо заболяване или за трудова злополука или професионална болест следва да влязат в сила от 1 септември 2021 г.“, каза още пенсионната специалистка  Светлана Ангелова.

За хората, които не са били в армията или полицията, засега не е ясно колко ще получат и дали ще получат нещо.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *