Радев към ЕС: Не бива да бъдем врагове с Русия! Трябва диалог, а не конфронтация!

България отблизо
„За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Предложението тя да бъде призната, но само за временен период, не е в интерес на инвеститорите“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет.

Държавният глава посочи, че ядрената енергия изисква дългосрочно планиране и инвестиране и това ще бъде и борбата в Съвета. Франция води активно тази борба с подкрепата на редица държави, сред които и България. „Ние имаме общи цели – признаването и класифицирането на ядрената енергия и природния газ като зелена енергия, защото това ще има ефект върху екологията, ще има голям обществен и икономически ефект“, заяви президентът. Румен Радев добави, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции, съобщава пресцентърът на президентството.

 

Запитан дали очаква натиск от страна на Европейския съвет заради ниските нива на ваксинация в България и дали страната ни представлява заплаха заради високите нива на заболеваемост у нас, държавният глава подчерта, че в никакъв случай не може да се твърди, че България е заплаха. „Знаете, че пандемията е много динамична като разпространение в различните страни и трудно се установяват единни стандарти в  Европа, особено по отношение на придвижването“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни прави всичко възможно и че служебното правителство е създало всички необходими условия който желае, да може да се ваксинира.

 

„Важно е, че България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието. Аз мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме в България, трябва да използваме за укрепване на нашата здравна система“, добави още държавният глава.

 

В отговор на въпрос за отношенията между ЕС и Русия, президентът посочи, че напрежение съществува, но редица европейски лидери са изразили мнение, че трябва да се търси диалог за постигане на  деескалация. „В случая става така, че сигурността на Европа, както заяви и президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог“, отбеляза Румен Радев и добави, че ЕС следва да търси диалога, да постави ясно европейските изисквания, които да гарантират сигурността.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *