Радев към ГЕРБ: За 10 години какви ги свършихте, че пак искате да управлявате?

България отблизо

Ябълката на раздора между ГЕРБ-СДС и президента Румен Радев се оказа темата за отбраната и предоставянето на военна техника за Украйна.

Даниел Митов изрази мнението на ГЕРБ, че страната ни трябва да помогне и с техника на Украйна заради агресията на Русия. Той дори заяви, че изглеждаме несериозен и слаб съюзник в НАТО, защото не помагаме технически.

 

Това обаче не се хареса на президента, който възрази и заяви, че нямаме достатъчно бойна техника, която да предоставяме другиму. Радев дори обвини индиректно кабинетите на Борисов в това, че не са отделяли ресурси за модернизация на армията и това вече е осезаемо.

„За 10 години какво свършихте?“, запита Радев.

Митев побърза да отговори на президента:

„Проблемът е в друго. Едно правителство идва на власт и трупа ресурс, който може да се инвестира в отбрана, но после идва друго и изхарчва всичко друго, а след тях се започва от нулата“, каза той.

„Все пак се закупиха бойни самолети. Те ще бъдат доставени. Ще трябва да бъдат закупени още. Като говорим за това защо България е възприемана като слаб член на НАТО. Това не е само заради липсата на посланик. България през институциите си много често дава разнопосочни сигнали за това какво е отношението на държавата ни за войната в Украйна“, заяви Митов.

Това говорене трябва да престане, защото ни прави в очите на нашите съюзници не особено надеждни“, каза още той.

Радев веднага реши да се намеси:

Готов съм да водя тази дискусия още, но не искам да удължавам излишно срещата. Все пак ще ви кажа, че досега никъде не съм срещнал упрек или намек, че сме ненадеждни партньори на НАТО. Никъде няма документ, който да задължава страните да предоставят оръжие. Напротив, оценяват се усилията на България, поради тежкото наследство на въоръжените ни сили“, каза той.

По думите му е друга тема, че е пренебрегван военният капацитет и модернизацията му.

„Да не се вписваме само в концепцията сливи за смет. Никъде няма – давам си старото въоръжение и получавам като награда ново. Това са дълги процеси, запознайте се къде какво става“, добави Радев.

Президентът призова да се подхожда внимателно с тези искания за изпращане на военна техника към Украйна: „Ангажимент като върховен главнокомандващ е да не допусна да се намали отбранителната способност на страната“, каза той.

Даниел Митов отново взе думата:

„Ние сме отговорни хора и сме наясно, че България трябва да поддържа отбранителните си способности. Не бихме взели необмислено решение по темата. Бихме се вслушали в МО и всички военни институции. Именно затова казваме, че първо трябва да се направи преглед“, каза той.

„Въпросът е, че до момента не сме направили нищо, а имаме все пак някакви възможности“, каза той.

Румен Радев заяви, че нямаме нищо, което да дадем според него и е по-добре да минем на друга тема.

Радев си позволи да цитира Борисов и негово изказване от преди години, в което казва, че по-важни са църквата и инфраструктурата на страната, а чак тогава идвал ред на отбраната.

В разговорът се намеси и Томислав Дончев:

„Трудно ми е да не се изкажа по темата. Имам много услужлива памет за цитатите не само от Гьоте и имам какво да кажа“, поде той.

С риск да счетете коментара ми за неуместен, ще кажа, че това не е най-важната тема към днешна дата. Бюджетът е на прима виста и трябва да се разберем каква би била бюджетната технология за проектирането му“, каза Дончев.

В момента има шанс това да се превърне в „перфектна буря“. Това трябва да се избегне по всякакъв начин. Най-безопасният вариант, е технологията удължаване на бюджета за 2022 г.“, предложи Дончев.

„Не мога да отговоря положително на въпроса, че има потенциал за сформирането на мнозинство. Дали би могло да има такова, според мен може. Наблюдавам определени процеси на отрезвяване. Стихват постепенно изборните емоции“, каза Дончев.

Той обаче заяви, че ГЕРБ ще положи всички усилия, до границата на самосъхранението, даже малко отвъд нея, да има редовно правителство.

„Парламентарното време, колкото и да е дълъг живота на 48-о НС, трябва да бъде използвано максимално“, смята той.

Дончев декларира готовност ГЕРБ да говори прагматично в НС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *