Искра Михайлова: Политици са заплашили българската сигурност. Вижте какво са договорили зад гърба на народа

България отблизо

Искра Михайлова съобщи, че ПГ на „Възраждане“ е внесла за разглеждане проект за решение за изготвянето на нов План за възстановяване и устойчивост. По думите ѝ в сегашния си вариант той е „заплаха за българската сигурност“, пише Трибюн.бг

„В новият План за възстановяване и устойчивост настояваме да отпаднат всички текстове свързани с либерализацията на пазара за битови потребители, както и намаляване на капацитета  на въглищните мощности.

 

Ние смятаме, че от Плана трябва да отпаднат заложените планове за закупуване на батерии и тази огромна сума, която е за проучването на геотермална  енергия”, заяви Михайлова в Народното събрание.

Тя предупреди, че с този План за устойчивост страната ни ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„На кантара на здравия разум трябва да сложим едни пари, които биха дошли готови. За да получим парите по ПВУ, първо трябва да бъдем изрядни в документацията, в законопроектите, които трябва да бъдат изцяло приети в Народното събрание. И това поставя в риск това какво точно ще усвоим.

От другата страна, въпреки че този План за възстановяване и устойчивост акцентира върху COVID кризата, 59% от него се занимава със закриването на производството ни на енергия.

В момента България е един от големите износители. Ако изпълним регламентите, заложени в Плана, от износител ще се превърнем във вносител“, отбеляза още  Искра Михайлова.

Цончо Ганев допълни, че в ПВУ ясно и точно българското правителство е приело ангажимент за излизане на битовите потребители на либерализирания пазар за електроенергия.

Той добави, че това би довело до огромен ръст на сметките. „Съгласили са се да закрият ТЕЦ-овете на 40% до 3 години.

Съгласили са се до 13 години да закрием ТЕЦ-овете ни на 100 %. Тази цена ще платим всички ние. След 3 години ще закрием ТЕЦ-овете. Това автоматично означава две неща: или режим на тока, или директно внасяне на тока“, посочи Ганев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *