От последните минути: Радев здраво раздруса правителството заради атомните централи и за…

България отблизо

Не можем да оставим енергийните предприятия, които са гръбнакът на икономиката, без адекватни мерки. Правителството не трябва да допуска геополитиката да убива българската икономика.

Това заяви президентът Румен Радев, след като разгледа цеховете за производство на олово в КЦМ край Пловдив.

 

Той отправи упрек към кабинета, че времето за анализи и добри намерения изтече. „И гражданите, и бизнесът следят какво прави прави правителството за поевтиняването на тока и газа. Назначиха се нови хора в ръководството на енергетиката. Но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен“, предупреди държавният глава.

По думите му всекидневно се увеличава рискът от фалити и загуба на пазари, да не говорим какво става с малките и средни предприятия. Радев е категоричен, че са  неотложни законови промени.

Той коментира и разнобоят в управляващата коалиция за бъдещето на АЕЦ „Белене“.

„Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС и в ЕК, за да бъде призната ядрената енергия за чиста. Това има голямо значение за България“, посочи той. И допълни, че е крайно време управляващите да вземат решение.

„В АЕЦ „Белене“ са вложени милиарди от българските данъкоплатци и повече не може да остане в това положение с непрекъснато отлагане и чакане“, заяви държавният глава. Той е убеден, че страната ни има бъдеще като ядрена държава.

„Да, зелената сделка е бъдещето. Но трябва десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, а това е ядрената енергетика. Престъпление е да се откажем от този огромен потенциал и базови мощности, които имаме“, категоричен е Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *