От последните минути: Професор каза как Кирил Петков да изрита Слави и Нинова и с кого да направи коалиция

България отблизо

„В момента управляващата коалиция е пред разпад. Единственото, което я държи, е това, че няма какво друго да се прави. От миналата година сме в състояние, когато няма полезен ход – няма друг, който да ръководи правителството, няма как да се прави друго, освен това, което правят“.

Коментарът направи пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев, преподавател с СУ „Св. Климент Охридски“. По думите му най-лошият вариант би бил отиване на предсрочни избори.

„БСП е готова да напуска коалицията по темата за даване на оръжие за Украйна и така да влезем в сценария на правителство на малцинството с плаващи тематични гласувания, което не е невъзможно. И това е вариант. Третият вариант е най-радикалният – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да се обърнат към по-естествените си съюзници, които биха били ГЕРБ и ДПС“.

Той определи като най-вероятен вариантът с плаващи гласувания по определени теми. Според него изходът от ситуацията с избора на управител на БНБ е да остане досегашният гуверньор Димитър Радев още известно време.

„Слави Трифонов пакетира кандидата на ИТН Любомир Каримански с темата за Северна Македония. Някак се появи връзка между тези две теми – едната в егоистичен интерес на неговата партия, а другата – произведена от медийните настроения. Президентът Румен Радев също пакетира темата за Македония с някакъв газов началник, негов съветник, който бил махнат. Преди това ВМРО пакетира Македония с Истанбулската конвенция. Темата за Македония се оказа някакъв вид маша за манипулиране на общественото мнение, което е доста тъжно“, коментира културологът.

Проф. Ивайло Дичев подчерта, че нетърпението на избирателите подкопава доверието в управляващите:

„Протестите и разпадането на два парламента създадоха огромно нетърпение у гражданите, очакват някакви магически неща да се случат“. Трябва лидерство, обобщи проф. Дичев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *