От последните минути: Правителството прие плана за въвеждане на еврото: Петков: Никой няма да ни отклони от европейския ни път! Ясно ли е?

България отблизо

 

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет. 

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро.

Приемането на националния план за въвеждане на еврото в България, предвиждащ влизане на страната ни в еврозоната на 1 януари 2024 г., е акцент на днешното заседание на Министерския съвет. Това заяви твърдо министър-председателят Кирил Петков преди началото му.

Никой няма да ни отклони от европейския ни път, допълни той и даде да се разбере, че ще става това, което той е решил.

От БСП обаче бяха категорични.

БСП подкрепя влизането на България в еврозоната, но няма дата и всяка страна преценява кога да влезе. Трябва да направим точен и многостранен анализ какви ще са ползите и рисковете от това, и на негова база да се вземе това решение, коментира Румен Гечев. Докато ние не видим тези два анализа и не ги дискутираме на експертен коалиционен съвет, няма как да сложим печат, че датата е тази, категоричен бе той.

Някои от партньорите са по-големи ентусиасти, обясни Гечев включването на решението в дневния ред на правителството.

Той напомни, че Швеция и Дания са имали референдуми, след които са отказали да влязат в еврозоната.

Нямаме промяна в позицията по Северна Македония, категоричен бе още Свиленски. Но обясни, че свикването на КСНС е добро, за да се чуе какво е свършено по темата.

Нямам усещане, че ЕК би приела да стане гарант, коментира Свиленски идеята на Христо Иванов от ДБ. Той бе категоричен, че няма натиск отвън към БСП и коалицията.

Междувременно и в социалните мрежи реагираха остро на намеренията на Петков.

Направени бяха няколко петиции за референдум за или против еврото.

Икономисти пък са категорични, че левът е стабилна валута и няма икономически, а само политически причини да се мине към еврото.

 

Tagged

1 thought on “От последните минути: Правителството прие плана за въвеждане на еврото: Петков: Никой няма да ни отклони от европейския ни път! Ясно ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *