Журналист захапа стръвно Стефан Янев. Той е против еврото! Значи е против демокрацията в България!

България отблизо

Бившият служебен министър Стефан Янев обяви, че не е вярвал на Кирил Петков, докато самият той е бил служебен премиер. На въпрос по време на гостуването си в предаването  „Тази събота“ дали се чуват с настоящия премиер Кирил Петков, той отговори: „Защо трябва да се чуваме?“.

Стефан Янев ще помпа мускули като анти-евро партия. Ако приемем еврото, губим последния си суверенитет, казва той. Неговата партия „Български възход“ започва да се гради около този кол. Това коментира светкавично журналистът Иван Бакалов.

Ами много страни в Европа приеха еврото, по-големи и с повече самочувствие и суверенитет. И гърци, и италианци, французи, испанци, германци – навсякъде имаше съжаление за националните им валути драхма, лира, франк, песо, марка и т. н. Но приеха евро. На някои като Германия се отрази по-добре, на други като южните страни – не толкова, но се справят и съюзът работи като единна система, пише още той във фейсбук.

България е перачница на пари, с голям сив сектор в икономиката. Най-корумпираната страна в ЕС, с най-нисък Брутен вътрешен продукт от бившите соц страни от Източния блок. А постъпленията в държавния бюджет се крадат. Ама имаме суверенитет да го правим. И еврото според Янев и др. застрашава този ни суверенитет. Той ни лъже, възкликна Бакалов.

Смешен плач. Народът евро не иска.

Ние не искаме еврото, каза Янев. И ето какво допълни:

„Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. Задайте си въпроса докъде се разви тази история. Нали работата на журналистите е да се продължават такива „новини“. Аз разчитам на факти и аргументи. Фактите не ги виждам. И питам – къде са фактите?“, каза лидерът на новата партия „Български възход“.

„Управляващата коалиция не може да издържи на ударите на времето и да се справи с проблемите, които се задават на хоризонта. Тя не само не се справя, но и задълбочава проблемите“, заяви още Стефан Янев.

„Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждането на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие, без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: „Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви“. Българският лев следващата седмица ще чества 142 години от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент“, заяви Стефан Янев.

Другата тема според него е проектът за така наречения български вариант на закона

„Магнитски“. По думите му това напомня за „мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история“. „Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дават свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти“, добави Стефан Янев.

Той отбеляза още, че като служебен премиер е успявал някак си да държи „отбора“ в кондиция, за да работи в правилната посока, но не е вярвал на Кирил Петков като министър на икономиката.

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България.

„Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената“, каза Стефан Янев.

Той отбеляза още, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *