Нов залп на Радев разтресе правителството. Последва светкавичен отговор: „Няма да стане“

България отблизо

От цената на хляба зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза. Това коментира президентът Румен Радев, който е на посещение в производствена база за хляб в Добрич.

Държавният глава призова правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки, свързани не само с директна финансова помощ, но и със справяне със сивата икономика и завишен контрол.

„Виждате, че дебатът и решенията за диференцирани ставки на ДДС вече изостава.

Не искам въобще да влизам в периметъра на решения на правителството, това е техен ангажимент и отговорност, но моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба, защото диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение, може да доведе и до изсветляване на производството, до ефективна борба със сивата икономика.

Може да се помисли и за разширяване на обхвана на мерките 60 на 40, така че по-големи предприятия също да могат да се възползват от тази мярка“, посочи държавният глава.

„Аз съм тук заради хляба на българите, така че смятам, че той е от стратегическо значение. За българина цената на хляба е особено чувствителна тема, защото за нас хлябът не е просто стока, той е свързан с ценностите и традициите ни“, допълни Румен Радев. 

Отговорът от страна на правителството не закъсня.

Намаляването на ДДС по никакъв начин няма да намали цената на хляба. Това го видяхме вече в сектора на ресторантьорството, коментира в парламента финансовият министър Асен Василев.

Имаме коалиционно споразумение и там не се предвиждат диференцирани ДДС ставки, освен тези които съществуват и бяха въведени по време на пандемията, каза още той.

По повод новата порция критики от държания глава към правителството, финансовият министър посочи: „Диалогът е много цивилизован и няма нищо лошо в критиките“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *