Митрофанова: Няма да късаме отношенията с България: Надеждата е, че ще дойде по-прагматично правителство

България отблизо

„Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство. България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но нея ще ѝ е сложно да изгражда своята линия на поведение. Ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход по много въпроси, особено свързани с икономиката“.

Това заявява посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в интервю пред ТАСС, публикувано във Фейсбук страницата на посолството.

„Точно един месец навършва от безпрецедентното решение – тук България надмина всички. Бяха отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници (обслужващ персонал)“, казва още Митрофанова.

И допълва: „На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многобройни съгласувания. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце“.

Митрофанова заявява, че ситуацията е трудна, но смята, че ще се справят с нея. „Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в Посолството са 15 души. Всички те вършат цялата работа пряко сили“.

„Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, не бива да предаваме паметта на хората, дали главата си за освобождението на България. Не можем просто да напуснем страната“, заявява още посланикът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.