Мика Зайкова предупреди: Кабинетът отряза Русия, затова ни чака нещо кошмарно!

България отблизо

„Покачването на цените е само в началото“. Това предупреждение отправи икономистът и синдикалист Мика Зайкова, депутат в 45 и 46 НС.

„Това, което синдикатите отчитат, се касае за данните, които имат досега, но тези данни нямат нищо общо с това, което ще ни се случи от утре. Основните елементи във всяка себестойност са енергийните ресурси. Непрекъснато расте цената на електричеството, защото расте на борсите.

Досега имахме регулиран пазар. Това от 2023 г. няма да го има, ако сте прочели Плана за възстановяване, домакинствата ще бъдат принудени да плащат тока такъв, какъвто е на борсата. Петролът, газът и токът влияят над 54% върху себестойността на всяка стока. Суровините на основните продукти се намират не тук, а зад т.нар. желязна завеса“, каза още Зайкова пред БНР.

„Основно електроенергията у нас се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“ и ако започнем да не получаваме редовно и не в тези стойности, които досега сме плащали за суровината, нещата ще се променят.

Всички металургични и торови заводи също получават суровини от Русия. При тази ситуация и след като Русия ни смята за неприятелска държава нещата ще се усложнят„, смята Зайкова.

По думите ѝ на газ работят и повечето производства на хляб и хлебни изделия, които, според икономиста, ще бъдат принудени да плащат за газа по-високи цени.

„България може да купува втечнен газ, но той, колкото и да е евтин, е по-скъп от този, който идва по тръба“, посочи още Мика Зайкова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *