Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги хвърля през прозореца на джипката

България отблизо
„Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква се да има доста сериозен бюджетен излишък – над 7 млрд. лв. Те ще се харчат по решение на парламента, не през прозореца на джипки“. Това заяви Мика Зайкова, икономист и депутат от 46-тото Народно събрание пред Нова нюз.

Според нея 2022 г. ще бъде тежка финансова година заради ниската ликвидност на пазара. „Дълговете трябва да се плащат, а тенденцията е да се рефинансират, което води до дългова спирала и изключително тежка ситуация. Инфлацията ще продължи да расте“, посочи тя.

 

Зайкова припомни, че през 2022 г. ще има извънреден закон, който ще позволи от излишъка от парите, средства да могат да се ползват за COVID добавка. За нея да говорим за бюджет е трудна работа

. „Най-много се притеснявам за хората на минимална работна заплата, те са около 55% и са работещите бедни. На първо време не трябва да остане 650 лв., чистата сума е 470 лв. Как се живее с толкова пари? Затова трябва да се помисли за необлагаем минимум. В Германия, ако си здравно осигурен няма да плащаш дори лекарства, а тук даваш пари и за да идеш на лекар“, подчерта експертът.

Пари има, но предишните яко крадяха, завърши тя.

Tagged

1 thought on “Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги хвърля през прозореца на джипката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *