Кулеба: Страните, които не подкрепят ембаргото върху руския петрол, са съучастници на Русия

България отблизо
Страните от Европейския съюз, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, каза днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

По-рано през деня Унгария се обяви срещу забрана за вноса на петрол от Русия в сегашния й вид. Словакия и Чехия поискаха по-дълъг преходен период.

„Ако една страна в Европа продължава да се противопоставя на ембарго върху руския петрол, тогава ще има основателни причини да се каже, че тази страна е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на украинска територия“, заявява Кулеба на видеозапис, който публикува в Туитър.

Протестиращите ”за” и ”против” военна помощ за Украйна се преместиха от парламента към паметника на Съветската армия. Едната група настоява за неутралитет, а другата – за военна помощ към Киев. Двете групи са разделени от полицейски кордон. Въпреки това се стигна до физически сблъсъци и бой между някои демонстранти, които бързо бяха туширани от органите на реда.

„Не сме доволни от решението на Народното събрание, защото в крайна сметка решение за военна помощ не беше гласувано. В крайна сметка се гласува едно орязано решение, в което тези думи, този термин изобщо не съществува и това връзва ръцете на правителството оттук нататък да помага само с няколко конкретни неща, които са необходими в момента, но ние не знаем как ще ескалира войната“, каза пред журналисти Цецка Бачкова, която е част от организаторите на протеста с искане за военна помощ.

.

 

Събралите се скандират „Тук не е Москва“. Развяват български и украински знамена.

Издигнати са плакати с надписи: „Ако сме за мир в Украйна – да я въоръжим. Украинците не могат да защитават живота си с маслинови клонки“, „Руски агенти вън от парламента“. Групата с искане за неутралитет развява български и руски знамена. Скандират „Оставка“, „Неутралитет“.

 

Костадин Костадинов от „Възраждане” и негови последователи са на мястото от другата страна на полицейския кордон с озвучителна уредба, от която обвиняват управляващите и привържениците на украинската кауза в предателство.

 

Един от привържениците на Русия открадна украинското знаме, предназначено за опаковане на паметника.

 

Опитът на част от демонстрантите да опаковат паметника с българското и украинското знаме не успя. Те бяха саботирани от протестиращи, които развяваха българския и руския флаг. Така по монумента остана само националното ни знаме.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *