Кирил Петков: Гешев и Цацаров трябва да бъдат сменени. Искам Радев да е президент. Харесвам Рашков

България отблизо
Главният прокурор Иван Гешев и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров трябва да бъдат сменени. Има някои неща, които ако не ги направим, няма смисъл да сме във властта. И тези базови неща са силен антикорупционен орган и действаща прокуратура. Вярвам, че ще стигнем до коалиционно споразумение. В този живот нищо не става с лозунги, а само с работа.

Много искам Радев да е президент. На планетата няма човек, който да ни вдигне телефона и да каже кое как да стане.  Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по Нова телевизия.

 

Още днес смятаме да влезем в разговор с другите лидери. Идеята е за нов процес на дискусия. Вярвам, че има неща, които ни обединяват, включително с ИТН. Искаме да направим работни групи и не ние с една или друга партия. А с всички да говорим по политики с експертите на всяка от партиите.

 

Лидерски разговор ще направим, но не на база кой на кого какво министерство, а дайте да направим ясни политики. И експертите да ги видим заедно по теми. Искаме всеки да чуем и след това да организираме тези общи срещи на специалистите. Накрая няма да се договаряме това ще това, а имаме ли консенсус по тази и тази тема. Нека всеки да отиде с ясно убеждение защо гласува за тази коалиция. Важно е за българския народ да чуе приликите, по които ние ще се съгласим. Така, че да се убеди, че няма задкулисни договорки. Трябва всички да знаят, че имаме обща цел, тя е национална и тя има различни гледни точки. Ще  видим къде са допирните точки.

 

Чухме се с Корнелия Нинова, с Христо Иванов. Обадих се на Слави, за да му кажа ,че тръгваме с добро намерение за обща работа. Имаше много конструктивен, къс разговор с всеки лидер. Няма нечии гласове. Има едни хора, които подкрепят. Това са хора, които мислят и се чудят какво да направят, за да стане животът им по-добър.

 

Оптимистично нещо има – голямо мнозинство от хора, които искат промяна. Допирните точки са повече от разделителните. На дебатите с Каримански и Асен Василев нямаше дебат. Имаме толкова кризи да решаваме, че никой не може да си позволи още един път да се ходи на избори.

 

Има значение как да решим въпросите – конструктивен и надпартиен начин на диалог. Колкото са повече детайлите, толкова по-малко ще са грешните очаквания за бъдеще. Ще искаме да има много детайли и времеви рамки.

 

Главният прокурор е точка, която изисква конституционно мнозинство. Ще направим няколко стъпки. Вярваме, че една стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Тя трябва да заработи като добра антикорупционна комисия.  Ще говорим за лидерска промяна. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява. В момента тяхното разследващо звено е много лимитирано. Остава като шапка, която чака някой да посочи с пръст – ей там ходи и гледай.

 

Със сигурност ще влезем с идея за квалификация за тази номинация. Трябва да направим „А“ отбор на България. Всяка партия ще има право да предложи човек. България не е чак толкова сложна структура. Изчистим ли тези неща днес, преди да сме влезли в коалиция, ще е добре. Това ще е много здрав фундамент за бъдеща работа. И всеки министър ще е  поел отговорност за дейността си.

 

Няма да влезем с червена линия за хората. Нашите предложения ще са аз да съм министър-председател, а Асен Василев да е финансов министър. Ако някой друг предложи по-добра кандидатура – ние ще се съгласим. Трябва база на реални дефиниции. Тук говорим кои са хората, които могат да изпълнят тези политики на база на това, което са постигнали.

 

Лично аз харесвам Бойко Рашков, но е  по-важно да не влизаме с имена напред. За шеф на МВР трябва човек, който е независим, няма кой да му вдигне телефона нито един страна от сивите сектори на България. Трябва да е човек, който да защитава интересите на всеки. Знаем, че има смелостта, и когато получи заплахи и натиск, да може да издържи. Ще влезем отворени за нови експерти.

 

Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който да се чувства безнаказан. Казвам лустрация на крадците. Не казвам всички в ГЕРБ трябва. Не мога да вкарам никой в затвора. Има червена линия – трябва да се смени главния прокурор. Това ще е обща цел и трябва да чуем как виждат това коалиционните ни партньори. Искам главният прокурор да бъде сменени  прокуратура, която да работи. Г-н Цацаров трябва максимално бързо да бъде сменен. Закон за КПКОНПИ трябва да е един от първите. Не трябва ние да казваме кой е крадец през медиите. А ще има работещ орган.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *