Кирил Петков: Смешно е да се делим на русофили и русофоби. Интересът на България е над всичко!

България отблизо
”В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние” Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за ”Дарик”.

„Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО“, така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия.

 

„От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“, коментира още министър-председателят.

 

„Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ. Надявам се този нов поглед да ни позволи по-лесно да решим проблемите, които в момента изглеждат нерешими“, обясни премиерът.

 

„Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение“, добави Петков.

 

„Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва“, каза още министър-председателят.

 

„До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме“, заяви още Петков.

 

„Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването им. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим“, обясни той.

„България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било“, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

 

„В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес сме ние“, коментира още министър-председателят.

 

„ЕС е един от най-демократичните и проспериращи съюзи в света и в тази рамка трябва да направим оптималното за България. От тази гледна точка отношенията ни трябва да са нормални с всички, но не можем да си затваряме очите за нарушаване на международното право“, каза премиерът.

 

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

 

„Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот“, обясни Кирил Петков.

 

„В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките“, уточни той.

 

„Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата „аз си решавам“ не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес гласувате да не затваряме икономиката и училищата“, заяви още Петков.

 

„Ако КПКОНПИ е независима и има разследващи функции няма да има скрито-покрито въпреки прокуратурата“, каза премиерът защо управляващите искат промени в антикорупционната комисия.

 

Специално внимание в интервюто бе отделено на санкционираните по закона „Магнитски“ българи.

 

„Този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с „Магнитски“, за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем“, коментира по темата Кирил Петков.

 

„Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите. Г-н Цацаров колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на „Булгаргаз“, защото нямаме време за губене“, каза още Петков.

 

От думите му стана ясно, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.

 

„В момента можем да вземем азерски газ през „Неа Месемврия“, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили, нещо повече отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения“, обясни той смените в енергийната компания.

 

„КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не оппиташ защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си. И когато нещо не изглежда нормално трябва да се разследва. Виждам НС да работи сериозно по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади“, добави премиерът.

 

„До този момент и четирите коалиционни партньори работим в рамките на споразумението и тя ще се движи силно и стабилно докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите“, коментира още Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *