Радев скочи срещу партиите: Докато съм президент, ще се боря България да не бъде въвлечена в безсмислена война! Мислете за хората!

България отблизо
Неведнъж призовах депутатите, включително от трибуната на парламента, за разум и отговорна позиция по отношение на изпращането на българско оръжие във военния конфликт в Украйна. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за такава военна помощ с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна.
Това заяви президентът Радев в емоционална реч пред журналисти.
В днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона.
Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, което прави налагането на вето абсолютно безпредметно.
Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно и Конституционният съд категорично няма за какво да се произнесе.
Докато политици спекулират с темата, Министерството на отбраната свърши тяхната работа и ревизира наложения му от парламента договор. Новият проектодоговор ще бъде внесен в парламента веднага след Нова година и промените в него предвиждат никое правителство да не може само да взема решение за военна помощ за Украйна, а това да става само и единствено със санкцията на парламента.
Категорично това Министерство на отбраната няма да предоставя на друга държава български самолети, зенитно-ракетни комmлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите отбранителни способности. Призовавам още веднъж Народното събрание да се фокусира върху истинската модернизация на Българската армия, а не да си правим илюзии, както внушават от различни страни, че модернизация е да заменим една стара техника с още по-стара.

В същото време стана ясно, че Министерство на отбраната е предложило промяна в закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по договора. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание. Това обяви зам.-министъра на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.

Предложението на Министерство на отбраната анексите към Споразумението да минават през парламента е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на Народното събрание от решенията за военна помощ на Украйна.

След пет часа пререкания народните представители одобриха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, както и двустранното споразумение, с което безвъзмездно да предостави помощ.

„Министерство на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. Предстои предложението на Министерство на отбраната да бъде внесено в Министерски съвет, оттам и в парламента. Настоящият ред беше изготвен с цел да се запълни „правна дупка“, но заради притесненията на някои партии, се премахва този ред и всички последващи действия във връзка с решението за военна помощ ще бъдат предоставени на Народното събрание. Министерство на отбраната изпълнява и ще изпълнява всяко решение на Народното събрание, включително и работата със съюзниците ни по осигуряване на заместваща техника. Това са бавни процеси, те са иницирани и са в ход“, посочи Граматикова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *