Кирил Петков в Брюксел: България е твърдо против Русия! Искам всички да ни виждат като силен член на НАТО!

България отблизо
Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков, предаде БГНЕС.

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

 

„България вече не е мека страна, която има само балансиращи действия“, каза Петков малко повече от седмица след започването на войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

 

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

 

Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той. Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома, отбелязва „Политико“.

 

Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна. Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.

Tagged

1 thought on “Кирил Петков в Брюксел: България е твърдо против Русия! Искам всички да ни виждат като силен член на НАТО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *