Горанов като Матросов: Борисов няма къща в Барселона, Кирил Петков е смешен!

България отблизо

Гледам със загриженост скандала „Барселонагейт“. Кирил Петков още от първите си дни в политиката показа неуважение към правилата. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред bTV.

„Петков декларира невярна информация за статута си като гражданин пред президента, а после преди указа за министър да влезе в сила, изпрати писма до БНБ без да има представителна власт. Това показва припряност да се покажат резултати. Това е хубава самоувереност, но граничи с авантюра“, добави той.

„Минаха много години. Има инструменти на демокрацията, които работят макар и несъвършенство. Демокрацията ни е млада. До голяма степен може да се смята, че сме правова държава. Всички претенции към реда в държава минават към това някой да овладее властови механизми“, заяви Горанов и добави, че съдебна реформа е нужна.

„Ако искаш да промениш нещо, трябва да имаш стратегия къде ти е мястото в политическата орбита. Не може премиер да има претенции към други власти и то по агресивен начин, приличащ на кризисен ПР. НСИ обявява рекордна инфлация, а същия ден хвърчащи листа от служби, струващи милиарди и те без подпис и печат, да станат водеща новина в държавата“, каза той.

„Загрижен съм, че има много по-важни неща. Кога например планът за възстановяване и устойчивост ще бъде одобрен? Всички пари трябва да се договорят. Всички разходи трябва да се определят и да са изхарчени до 2026 г. Нямаме план и загубихме шансове да получим аванси по този план. Всички проекти трябва първо да се финансират от бюджета. Това за мен са по-важните въпроси“, заяви бившият финансов министър.

Той добави, че тече програмен период 2021-2027 и нямаме нито една одобрена Оперативна програма по този период.

Горанов заяви, че той самия има гражданско недоволство. „Ако си премиер и имаш към себе си ДАНС, разузнаване, МВР и можеш да ползваш всякакви средства да видиш нещо дали е правилно и грешно, ти не можеш да ползваш Гугъл“.

„Аз ще предложа на мои колеги в парламента и Желязков да впишем в бюджета на МВР 10 млн. разходи за Гугъл. Това е лековат начин за правене на шоу в държавата. От 2020 г. след скандала с темата за облагането на хазарта на Божков аз имам 3 разпита в прокуратурата, разпитвани са и други хора“, каза още той.

„Подхвърлянето на списък изигра ролята си. Този лист хартия няма никаква стойност“, заяви Горанов.

Помолен да обясни как 700 млн. лева изчезнаха от хазната, той каза: „Хора с опит в хазартния бизнес са подали заявление до комисията, която по нейна причина 2014 г. е одобрила правилата за организиране на хазартна игра и по неясни причини години наред това се е случвало. Финансовият министър е второстепенен разпределител на бюджета“.

„Виждам авантюра в сегашното управление и системните партии, които го подкрепят, ще платят цена за това. Но и това ще мине“, уточни Горанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *