Иван Костов: Демокрацията в България отстъпва на злите сили. Пречат на ДБ да промени страната и да я направи с европейски ценности

България отблизо
Демократичната общност се успя да вземе политическата власт от ръцете на тази мафиотска пирамида, която се е настанила в институциите. Това коментира в интервю за Радио Пловдив Иван Костов. Според него това е била основната й роля.

Той подчерта, че новата му книга „Политиката отвътре“ е излязла в много неблагоприятен контекст, защото отношението към политиката и политиците не е на висота.

„Не е това, което би трябвало да бъде. Няма го доверието към политическите институции, към партиите. И от тази гледна точка, ние се притеснявахме много дали книгата ще намери отзвук, но намира отзвук. Тиражът беше допечатан още на третия ден. Очевидно има хора, които знаят какво е политиката, знаят и каква е ролята й за обществото.

Иван Костов обясни липсата на доверие към политиците днес с факта, че са изгубени политическите ориентири.

„Няма я политическата визия за България. Или по-точно – визията е несподелена от мнозинството български граждани. В обществото няма консолидирано мнозинство, което иска непременно България да има демокрация по западноевропейски образец, тоест с върховенство на правото.

Аз не казвам, че на Запад няма корупция. Може би даже като мащаби е много по-голяма, отколкото у нас. Но у нас няма онзи баланс, който прави наказуеми тези, които нарушават законите и преминават отвъд границата им. И от тази гледна точка – това разбиране очевидно не се споделя от голямото мнозинство, защото виждаме обществото какво излъчва в парламента. От друга страна, ние се намираме пред едно сериозно предизвикателство, а именно – войната в Украйна, което трябва да консолидира българската нация, както консолидира западните нации, но и това не виждаме да се случва, макар да има едно мнозинство, което осъжда руската агресия срещу Украйна“, каза още Иван Костов.

Бившият премиер на България смята, че заради липсата в обществото на нагласа за една голяма мечта, за един голям стремеж, страната тъпче на едно място. Това е и причината политическата система да не се ползва с подкрепата и доверието на обществото. Той допълни, че „Демократична България“ е една от много малкото партии в парламента, които са на нивото на разбиране на политическия проблем пред страната.

„Поведението на „Демократична България“ трябва да бъде адмирирано и подкрепено. Те правят всичко възможно, за да се решат проблемите, които стоят пред Народното събрание. Правят го сдържано, смислено. Една умереност е много необходима“, каза още Иван Костов.

Тежките промени от 1997 г. до 2011 г. бяха направени с излъчено от обществото голямо мнозинство

„В този смисъл – от решаващо значение е какво е излъчило мнозинството. Не искам да казвам, че това не е предизвикателство пред политиците днес. Но как се изграждат коалиции, как се водят преговори и се защитават позиции, как се налага визия за бъдещето, всичко това е написано в книгата. И аз се надявам, че поне част от тези политици, които сме избрали в НС, да прочетат, да видят нашия опит и нашите грешки“, каза още бившият премиер на България.

„Налагането на върховенството на закона не беше приоритет. Приоритетите се задаваха от икономическите реформи, които бяха съгласувани от международните финансови институции във Вашингтон. В този консенсус този въпрос за върховенството на правото въобще не фигурираше. Както и не фигурираше и още един въпрос – как се защитава демокрацията в една страна, в която службите за сигурност, са от комунистическия режим, че са запазили своите репресивни рефлекси спрямо обществото и гражданите“, каза още Костов.

Бившият министър-председател подчерта, че демократичната общност не успя да изведе обществото до края на прехода, защото тези хора са се отдали на конфронтацията помежду си.

„Което е голяма грешка. Тази общност не може да направи компромис и да излъчи единни решения, за да излезем от това състояние, в което се намираме. И на първо място – да вземе политическата власт от ръцете на тази мафиотска пирамида, която се е настанила в институциите. Това е нейната роля“, каза още Костов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *