ГЕРБ решиха: Няма да внасяме руска ваксина, това пречи на лоялността ни към ЕС. Пък и сме имали достатъчно ваксини

България отблизо

Здравната комисия поряза левицата за руската ваксина. По време на заседанието Георги Йорданов от БСП изрази притеснението на партията относно епидемията и темпа на ваксинация, заради това и настоя отново държавата да започне преговори с Русия за внос.

И други страни от ЕС преговарят за руската ваксина, по думите му. С грижа за българската нация левите искат да внасяме и руската ваксина.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че за да се разпространява един медикамент у нас, той трябва да е одобрен от ЕК. Според него предложението на левицата да се задължи кабинета да преговаря за руската ваксина е неприложимо.

Припомняме, че Нинова иска да внасяме ваксината Спутник V и каза, че ако се работи така, 70% от населението ще бъде ваксинирано през 2040 г., смята тя

Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, обясни, че националното законодателство на Полша, Унгария и Словакия разрешавало да се допусне неразрешен от ЕК продукт за спешна употреба. Нашето законодателство не дава такава вратичка. Той поясни, че ЕМА вече разглежда документацията на руската ваксина.

Доктор Нигяр Джафер от ДПС изтъкна, че левицата иска да отговори на очакванията на обществото. А обществото очаква да има достатъчно ваксини. Ваксините са средство за първична профилактика, поясни тя.

Калин Поповски от ВМРО застана зад предложението на БСП. Това било партийно решение. Воеводите са притеснени от недостига на ваксини. ВМРО иска да заявим и задължителни количества, които другите компании са забавили. Джафер се изуми как здравната комисия би задължила Руската федерация да ни достави количества ваксини.

Доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя посланията да не са политически украсени. А българските граждани трябва да имат достъп до ваксини, но те трябва да са доказано безопасни.

ЕМА извършва научни консултации с представители на руския производител

Оказа се, че в проекта си на решение червените пропуснали да посочат в коя държава трябва да се внася руската ваксина, затова тя предложи да се уточни, че става въпрос за България. Възникна и спор за името на ваксината- дали е Sputnik V (ви) или Spitnik V (пет). Това не е и търговското име на ваксината.

Нека да бъдем прагматични в интерес на нацията, настоя социалистът Георги Михайлов.

В решението, прието от комисията с 11 гласа, което утре ще бъде обсъдено в парламента, е записано, че България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, но с Русия явно не.

 

Tagged

1 thought on “ГЕРБ решиха: Няма да внасяме руска ваксина, това пречи на лоялността ни към ЕС. Пък и сме имали достатъчно ваксини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *