Здравният министър предупреди областите в червено и разкри ще има ли нов локдаун в България

България отблизо

„Нарастването на случаите с COVID-19 два-три дни след разхлабване на мерките се дължи единствено и само на така наречения британски вид на вируса на територията на страната“, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че се очакват резултатите от изследването на 600 проби, изпратени в Германия за да е ясно каква е реалната снимка към момента. В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения – Кюстендил и Бургас, над 90 % от пробите са с този нов подвид на вируса.

„Това е и причината за спирането на плановите операции, защото този вирус е труден за откриване с антигенните тестове, а лечебните заведения не бива да се превръщат в място за разпространение на вируса“, посочи той.

Според министъра, няма да бъде логично поредно „затваряне“ на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хиляди души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

„Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили“, каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

В електронната система за записване на желаещите да бъдат ваксинирани до момента са се регистрирали над 30 хиляди души. Министърът подчерта, че недостиг на ваксини няма, държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето им, а до момента е платила 15 милиона лева за доставка, тъй като плащането е разсрочено.

„Ако всички ваксини бъдат доставени по начина по който са предвидили фирмите производители България ще има 18 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на девет милиона души“, отбеляза той.

ИЗВОДИ:

Случаите растат всеки ден, но всичко ще остане отворено. /Защото идват избори/

Растат, но били от друг щам. /Е, и?/

Имаме ваксини, но ги няма /Ама ще дойдат някога, но не сега/

Дали сме 18 милиона евро, обаче пратките нещо се бавят. /Дори изборите не могат да ги докарат/.

И да имаме едно на ум.

Пик могат да ни спуснат за изборите.

За да не гласуваме и ГЕРБ да спечели.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *