Ген. Събев изплака: Ставаме втора Унгария! Виновен е Радев!

България отблизо
България много повече поддържа Руската федерация в нейната агресия срещу Украйна, вместо да поддържа жертвата. България си поставя едно тежко петно, което най-вероятно дълго време няма да може да изтрие. Това каза ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в аудикоста ”Това е България“ на ”Фокус“ във връзка с това как евроатлантическите партньори на страната ни реагират на отказа да предоставяме военна помощ за Украйна.

„Няма логическо обяснение защо България се дърпа от солидарността, която ЕС показва на Украйна, особено в този решителен момент за нейната отбрана. България не изпълнява и решението на парламента от декември 2022 година, когато беше гласувано да бъде предоставена военно-техническа помощ и което задължи правителството да предоставя такава и в бъдеще, при поискване на украинската страна.

 

Намираме най-лекото оправдание, че нямаме такива възможности, а президентът ни съвсем категорично заяви, че служебното правителство няма да предоставя абсолютно нищо. Това буди недоумение и неразбиране защо България постъпва така“, каза той./?!/

 

Ген. Събев каза, че страната ни вече е готова да произвежда типа снаряди, от които имат нужда украинците, а нашата армия също ще се сдобие с такъв тип в бъдеще.

 

„Доколкото знам, един от заводите от нас е подготвил поточна линия за производство на 155 мм снаряди, но виждаме обяснението на нашия служебен министър на отбраната, че България не използва в момента такъв калибър. Това е вярно, защото нямаме такива артилерийски средства, но предстои да въведем.

 

Доколкото знам, се подготвя и обществена поръчка за закупуване на такива системи“, заяви ген. Събев, предаде Фокус.

 

Според него действията на България са объркващи, а оправданието, че страната ни няма възможност да помага украинската страна, са неоснователни.

 

„Тук се поставя въпроса защо България, която се готви да закупи такива системи и може да започне производство на такива снаряди, не се присъединява към тази европейска инициатива. Предполагам, че този въпрос може да бъде зададен на президента Радев на предстоящата среща.

 

Ние не трябва да се превръщаме във втора Унгария, а трябва да следваме общоевропейските решения и да бъдем част от тях, а не само да бъдем пасивни“, категоричен бе той.

Tagged

1 thought on “Ген. Събев изплака: Ставаме втора Унгария! Виновен е Радев!

  1. Бащата на съби беше високопоставен военен в БНА! Старае се момченцето и той иска да е „високопоставен“!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *