Борисов с унищожителен залп по новото правителство, президента и НАТО. Защо крият, че сме под бойна готовност?

България отблизо

Продължаваме да се информираме от чуждата преса. Испания изпраща кораби и обмисля да изпраща изтребители в България. Франция ще разположи свои сили в Румъния. Нидерландия праща F-35 в България. САЩ проучва възможността за увеличаване на присъствието си на Източния флаг на Алианса. От чуждите медии разбираме всичко това. Когато НАТО е в пълна бойна готовност, в каква форма е българската армия. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно изявление в централата на партията. 

„Чули сме три изявления на Петков. Коментарите на част от коалицията са, че това са различни мнения. Давано ли е, искано ли е разрешение за съюзническа бойна техника на българска територия? Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно такова разполагане, а законът за отбраната е много ясен. Днес се провежда съвет на ЕС, който е посветен на казуса Русия-Украйна, но ние сме представени там от зам.-министър, а не от министър Генчовска. Какво по-важно от това, че НАТО е в бойна готовност? На последно място е газа“, каза той.

„С тези кораби в Черно море да забравим за туризъм. В този момент, моят астрален близнак – президентът на Румъния свика консултативен съвет. Може ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем дали сме въвлечени. Аз съм върл противник“, допълни Борисов.

„Внасяме 59 подписа на народни представители за извънредно заседание на парламента. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на границата ни, като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството и министрите, да бъдем обединени и единни, за да защитим интересите си. Трябва много по проактивна позиция и политика на управляващите. Ако всичко останало може да търпи промени, не е толкова страшно, но подобни действия са с много дълъг характер в региона. ЕК предлага помощ от 1,3 млрд. евро на Украйна“, заяви още експремиерът.

„Кой ходи на почивка, когато над него летят F-35 и около него се разхождат бойни фрегати? Всички отговори може да ги има, ние не ги знаем. Българското общество трябва да знае ясните позиции. Ние сме член на НАТО и бойна готовност за НАТО, означава и бойна готовност за НАС. Да има други нареждания за българските войници, но трябва да знаем какво правим“, заяви Борисов.

„Това бях длъжен да споделя с българите и призоваваме премиера, външния министър, да кажат имаме ли позиция и от какво да се тревожим и какво не“, завърши той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *