Борисов и щабът дължат спешен отговор на д-р Вълков!

България отблизо

Вероятно сте попаднали на едно ключово интервю от последните дни. С доктор Трифон Вълков, в „Лице в лице“.

Д-р Вълков работи в Инфекциозна болница и е от онези лекари на първа линия, които лекуват пациентите с коронавирус. Ще кажа нещо, което зрителите със сигурност са забелязали: д-р Трифон Вълков е изключително добре осведомен човек по отношение на коронавируса. Някой може да се интересува от статистики, други от брифинги, но ми се струва справедливо да се интересуваме много сериозно от думите на човек, който работи пряко с пациенти.

А ето какво каза той. Д-р Вълков каза, че носенето на маските на открито е абсурдно. И обясни, че е абсурдно, защото те не само предпазват твърде малко, а защото и стандартните хирургически маски, които се ползват масово, ако имат въобще някаква полза, защитата им продължава един час. Оттам насетне е просто парцалче на устата и нищо повече: те са предназначени за еднократна и едночасова употреба. А тези маски, посочи той, обикновеният човек носи седмици и месеци наред, без да ги сменя. Възможно ли да си сменяте маската през час? Успех.  Д-р Вълков каза също, че заболелите с коронавирус в момента са много различни от заболелите през март и април месец. Най-характерният пример е промяната в телесната температура. Докато в началото на епидемията болните от коронавирус са вдигали много висока температура, то днешните са в повечето случаи със субфебрилна.

 

Според Вълков коронавирусът е отслабен – това показва неговият опит на лекар от предната линия. Казва ли се това от официалния щаб? Лекарят от инфекциозна болница спомена и друго: че сериозно заболелите от коронавирус е силно вероятно да развият същите симптоми, които да доведат до критични ситуации, ако се разболеят от грип. И допълни, че между коронавирусът и грипа има разлика и тя е в това, че първият не поразява децата и младите. Към това ще допълним още нещо: докато в първите месеци на корона епидемията се цитираше смъртност от около 5 %, то днешната е около 1 %. Причината за този спад е математическа: колкото повече хора са тествани и повече случаи – разпознати, толкова повече коефициентът на смъртност намалява, защото се извежда от по-голямо общо число. Как мислите – дали в следващата половин година статистически този 1 % ще започне да се раздробява още повече или внезапно ще расте пак към 5 %? А какво правим ако по същия начин, по който вирусът от 5 % спадна на 1 %, с течение на времето доведе до спад от 1 % на 0,2 % и се изравни с обикновения грип? Изглежда доста вероятно.

Д-р Вълков постави под въпрос и самите PCR тестове, допускайки, че не всеки позитивен носи тъкмо онази статистическа сигурност, с която се обявяват бройките. Неговото мнение беше, че тест трябва да се прави само на онзи, който има симптоми.  Щабът срещу коронавируса още в първите месеци обаче отказва да коментира собствените си критици. Изразените резерви бяха, че те няма как да посветят такова внимание на доц. Мангъров или Антония Първанова, защото разговорът според тях би бил невъзможен и би преминал в нападки.

Добре, нека е така, нека предположим, че Мангъров е подривен елемент, толкова прекалено категоричен в мнението си, че евентуален спор с него изглежда по начало предрешен към полюсно разделение. Но д-р Трифон Вълков е просто един млад лекар, който работи с пациентите очи в очи и казва неща, които щабът не казва. И за да има въобще някаква политическа представителност на официалния щаб, то той трябва да отговори на думите му.   И тук стигаме до най-важното.

Вълков каза, че всъщност най-големият проблем е не, че нямаме респиратори, а че няма кой да ги включи. И че младите лекари нямат никакъв стимул да се занимават с тази професия. Тук историята е много дълга, но ще се опитаме да я опишем накратко. А накратко звучи така:   Техните заплати са в шкафчетата на други.   

Автор: Райко Байчев, актуално.ком

Tagged

2 thoughts on “Борисов и щабът дължат спешен отговор на д-р Вълков!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *