Борисов за кабинет на ПП-ДБ: Аз съм най-добър за премиер, но се отдръпнах. Петков и Василев и те да се махат!

България отблизо
Кирил Петков и Асен Василев са неприемливи кандидатури за министри, стана ясно от коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари пред журналисти. Той уточни, че ако ПП-ДБ все пак ги предложат, партията му няма как да ги подкрепи. Аз съм най-добрия за премиер, но няма да бъда. И другите трябва да се оттеглят, даде пример Борисов, при чието управление страната зае последното място в ЕС по стандарт на живот, но пък е първа по корупция и смъртност.

„Ако считаме, че финансите на държавата са в добро финансово състояние, и този, който го е причинил, трябва да е министър – тема на разговор е. Ако считаме, че Атанасов, с всички служби на МВР, БОП, Гранаична полиция, вътрешна сигурност, плюс службите, ДАНС, цивилно, военно разузнаване – това е абсолютно неприемливо за нас“, обясни Борисов. И добави, че в такъв случай естествено ще искат да има хора и от ГЕРБ в кабинета.

 

Борисов заяви, че не коментира слухове или писания. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена. Пред тях това нещо не е представяно.

 

„Като не искат да направим компромис, ще продължим да работим по програмата и ще направим добро за страната – поне да извадим служебното правителство да се гърчи как без парламент да прави бюджет“, добави той.

 

„Ако ДПС, БСП и ИТН са приемливи за тях – нека говорят с другите“, посочи той.

 

Българите са показали много пъти, че от инат могат да катастрофират. Той също така припомни, че има редица поговорки в тази посока. „В българския казан няма дявол“, заяви той.

 

„Сами се теглим надолу. Ако искаме още надолу – няма да правим коалиция с никой“, добави той

 

„Имам партньори, с които разговарям, слушам мнението им и излизам и обобщавам“, заяви той.

 

„Ако те участват в правителство, ние ще предложим участие на знакови наши фигури – Томислав Дончев, Делян Добрев“, даде за пример Борисов.

Виждаме един неправилен подход. Опитът да се върне бюджета отново на служебното правителство не само не е правилно, а е подло и безотговорно. Тогава президентът с право може да ни нарича „шарлатани“ и „безотговрници“, той ще е прав,  коментира още в кулоарите на парламента Борисов по отношение на обявеното намерение за отхвърляне на Бюджет 2023 на служебния кабинет.

 

По думите му, при срещата в Министерството на финансите са разбрали в колко тежко положение са финансите в държавата.

 

„Бюджетът е основата на политиките. Той е отговорност, дори за партиите, които не са в преговорите, но дружно в предните парламенти се намаляваха данъци. Връщането на бюджета на МФ е опитът на Асен Василев да си скрие провала на финансовата политика“, изтъкна още лидерът на ГЕРБ.

 

Според Борисов, екипите по секторните политики работят добре, а до утре ще има обща програма, която като се наложи върху бюджета, ще може да се разбере какви разходи и приходи да се планират.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *