Проф. Витанов заговори за превземането на Киев и Москва, намеси и ареста на Борисов

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде информация за това каква е ситуацията с войната към днешна дата.

 

„Сега за войната. Чакаме си юруша. Докато чакаме, правим анализите съгласно Клаузевиц. Знаете целта – внедряване на идеите на Карл фон Клаузевиц и изхвърляне на крякяниците на Крякан фон Юрдековиц или казано по нашенски Крякан от Юрдековица.

Време е простотията да бъде изметена от българското интелектуално пространство. Ако искаме да се развиваме в правилна посока, де. Ако не искаме – Крякан фон Юрдековиц доминира и простотията царува.

И тъй юрдечета мои – Клаузевиц (ден 2)

За постигане на първата цел – унищожение на въоръжените сили на противника, пише Клаузевиц, винаги се насочват основните сили против основните сили на вражеската армия. Само когато бъдат разгромени тези сили, могат до се осъществят другите две цели (овладяване на материалните и другите източници на сила и завладяване на общественото мнение)

Какво е положението в Украйна. Решително сражение все още няма, но предстои с очаквания украински юруш. И двете страни разбират това. На едно място Клаузевиц пише, че резултатът от решителното сражение се определя и от резултата от битките преди това.

В битките преди решителното сражение преимущество има руската армия – украинците вече контролират само съвсем малко парче от Бахмут, а ситуацията им при Авдеевка никак не е розова. Тъй, че преимуществото преди решителното сражение е на страната на руската армия.

Нататък, пише Клаузевиц, за завладяване на материалните сили на противника, войсковите операции се насочват срещу тези места, където са съсредоточени по-голямата част от тези ресурси: големите градове, складове и военни крепости.

Тук, руснаците несъмнено имат преимущество, тъй като войната се води в Украйна, а не в Русия. На прицел са големите градове като Харков, украински складове гърмят ежедневно, а военните крепости като Бахмут и Авдеевка се щурмуват като при това загубите на украинската армия са доста по-големи от тези на руската.

А общественото мнение, пише Клаузевиц, се завладява с крупни победи и заемане на вражеската столица. За заемане на вражеската столица не може да се говори – нито Киев, нито Москва се очаква да бъдат превзети скоро.

Виж крупни победи мога и да се случат. Например – превземането на Бахмут. Това, съгласно Клаузевиц, ще доведе до промяна на общественото мнение.

Това е една от причините да се гласи украински юруш – трябва крупна победа, за да няма промени в обществените нагласи. А ако вместо крупна победа има крупна загуба, тогава – лошо Седларов, лошо.

Това е положението по Клаузевиц. Утре продължаваме. Ще се постарая у нас да почне да вирее карл фон Клаузевиц, а не Кряканчо от Юрдековица. Мисли на Крякан фон Юрдековиц:

1. Витанов достигна до Клаузевиц, щото Клаузевиц служил в руската армия.

2. Витанов гледа да се отърка о велики личности, че да се почувства и той значим.

Виждате какво е нивото на Крякан фон Юрдековиц. Протестира себе си върху Витанов.

Крякане – за да постигнеш нещо, трябва да си на раменете на гиганти. Клаузевиц, на чиито рамене стоя аз, е такъв гигант. Затова анализите ми са добри.

Ти, Крякане, стоиш на раменете на фелдмаршал Ганю фон Балкан. Никакви свестни анализи не може да направиш така. Затова крякаш за отъркването. Ще ти се да си значим и да те четат като Витанов. Ама не се получава.

Крякан фон Юрдековиц може да вирее само в гьол от простотия. Гьолът, който Витанов пресушава. Затова помнете – Крякан фон Юрдековиц има още много да кряка срещу Витанов.

А с Клаузевиц и анализа на войната съгласно неговите концепции ще продължим утре. И не забравяйте – Клаузевиц е идеологът на концепцията за Германския генерален щаб – нещо толкова ефективно, че американците веднага го закриват след Втората световна война.

А на какво е идеолог фон Юрдековиц? На концепцията за клатене на въздуха чрез крякане. И единият идеолог и другият и той идеолог.

Следват рубриките

Политологията – (Ден 122)

Караме нататък с политическия конфликт. Политическият конфликт беше стълкновение и противоборство на различни социално-политически сили, свързани с политически субекти със стремежи за реализация на политически интереси и цели, свързани с борбата за взимане на властта и нейното преразпределение.

Та, политическият конфликт си има фази. Три фази.

Днес разглеждаме третата фаза – постконфликтната фаза. Тая фаза се характеризира със задънена улица, изходът от която е или прилагане на насилие или мирно урегулиране на конфликта.

Да се върнем на нашата история с ареста на Бойко Борисов. Понеже там, при активната фаза на конфликта липсваха два етапа, за което ви писах вчера и арестът не доведе да елиминирането на Бойко Борисов от политиката, а напротив – ГЕРБ почна пак да печели избори, то логично се стигна до задънената улица, в която сме сега.

Прилагане на насилие няма да има и гледаме театрото, наречено мирно урегулиране на конфликта. Нали така. Който се е търкалял достатъчно по татамитата, си умира от смях, защото знае какво става.

Който не се е търкалял, се чуди какво става. Е каква става – писах ви вече – сценарият на учителя Уешиба, точка 2 – искате власт – на ви власт.

Вървим към точка 3 – определяне на победата. Дали ще е пълен ипон, дали ще е по точки, ще видим, май ще е по точки. Гледаме. Може пък и да има някое ваазари.

Стига затова днес.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 80)

… Когато другите не съответстват на нашите очаквания за тях, това означава, че принадлежим към различни културни кръгове…

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано през 2005 година.

Значи – насаждаме ценности и хоп – създаваме нови културни кръгове, които да влезат в противоречие с установените културни кръгове. Конфликтът е програмиран.

Значи някои хора могат и да програмират конфликти. А как се противодейства на това? Народът го е казал – вържи кучето, за да ти е мирно селото. Вързани ли са у нас кучетата – не. Мирно ли е селото – не. Няма какво друго и да очаквате при това положение.

От страница 113 на книжката се разглеждат някои елементи на доктрина за укрепване на националната сигурност. Един такъв елемент е отношението към децата.

Знаете вече за теорията на Кордуел, че отношението към децата е важен фактор за демографското развитие. Децата не трябва да се експоатират, за да осигуряват преживяването на възрастните. Те трябва да се подготвят за живота. И не бива да се стига до ситуация децата да живеят за сметка на родителите си – да чака баща му да вземе пенсията, че да иде да си купи алкохол и цигари.

Неуки деца или мързеливи деца – това са две степени на деградация, които трябва да се избягват. Я да видим – има ли много неуки деца у нас – има. А има ли мързеливи пораснали деца, които живеят на гърба на родителите си – има.

Че какво укрепване на националната сигурност искате да има при това положение. Гледайте реално на нещата, не слушайте какво ви говорят по телевизиите експертите Балалайко от Гъдулковица и Силиконка Вмозакова от Голяма Джуковица. Положението никак не е добре.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 279. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Че и десетият почнал.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 383. 1 година и 18 дни. Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност прехвърли 1 година.

Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – какво още може да се каже за структурата на конфликта ?

Последния път ви обясних, как като насадиш грешна ценностна система, се пръкват потребности, които водят до конфликти. Тъй, че трябва да се внимава със саденето на ценностната система.

Следват видовете участници в конфликта – това са хората, които са въвлечени в конфликтната ситуация. Биват отделни личности или групи от хора – като например някаква организация или пък държавата.

Пуснали сте някой да ви разсажда каквито си иска ценности из обществото. Обществото ви се разпада на културни кръгове с различни потребности. Потребностите пораждат интереси, интересите се сблъскват и почват конфликтите. Найс, а? Я да попитам:

О неразумний и юроде, поради что оставяш друг да ти насажда грешни ценностни системи в собственото ти общество. Докато ти си насаждал ценностни системи в другите общеста, си имал царство и господарство.

Сега са те обърнали на дребно страхливо животичне, срещу което летят шамари от всички посоки.

И участваш в конфликти и участваш в конфликти и край няма. Ами няма да има – раздробеността предполага конфликти. Тъй пише по американските учебници, по които съм учил занаята.

Хубави учебници. Не е глупак този, който разсажда културни ценностни системи по други държави. Глупак е този, който му се връзва.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават“, написа проф. Витанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *