Борисов даде заден: Няма да отваряме на 21 декември, кризата ще мине, когато се ваксинират 70 процента от населението

България отблизо

Бих искал да съм по-голям оптимизъм и да дам повече оптимизъм за хората, но от това, което чувам от колегите и от председателя на ЕЦБ, прогнозите, които се правят, е, че излизането от кризата може да се очаква август-октомври следващата година при положение, че се достигне до 70 % от ваксиниране на населението на ЕС. 

Това съобщи от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.   „Няма приказка за отваряне на Европа до края на март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции“, отсече премиерът. „Може би тези, които живеят в Брюксел, виждат – 22.00 ч. – вечерен час, няма никой. Дори хората, които работят в Съвета, трябва да имат специален пропуск, за да се приберат. Като се приберем в България с министъра на здравеопазването и всички колеги ще го обмислим пак, защото за тази седмица и 5 дни резултатите са добри, но по нищо не показват, че трябва да бъдем много оптимистични за това, че пандемията в България ще приключи за Коледа.

Коледа, Нова година за ЕС трябва да бъде в най-тесен семеен кръг, без масово събиране на хора – това е във всички европейски държави“, каза още министър-председателят. „Много гъвкаво и внимателно в България трябва да следим мерките, да внимаваме в баланса за натиска върху болниците. Радостна е новината, че всеки ден над 3 000 човека оздравяват. Това е оптимизъм, но трябва да сме много умерени“, подчерта той.

„Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините, ако не беше Урсула фон дер Лайен. Тя свърши много работа“, добави той. По думите му, ако ваксините дойдат преди Нова година, ние сме готови с логистиката и можем веднага да ги доставим у нас. „Изключително важно е да намерим общи пътища, за да си уеднаквяваме позициите и да не възпрепятстваме хората“, каза още Борисов. „Бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите“, уточни премиерът.

Tagged

1 thought on “Борисов даде заден: Няма да отваряме на 21 декември, кризата ще мине, когато се ваксинират 70 процента от населението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *