Бареков даде Каракачанов на Цацаров! Вижте от какво се възмути евродепутатът

България отблизо

Николай Бареков внесе сигнал в главна прокуратура срещу военния министър Красимир Каракачанов заради използвания „език на омразата”.

Според евродепутата чрез изказванията си военният министър е нарушил редица международни, европейски и национални принципи и правни норми. По думите му редица европейски и международни документи посочват сериозните опасности, които речта на омразата поражда за социалната кохезия в едно демократично общество, за защитата на правата на човека и за върховенството на правото. В документа, адресиран до Сотир Цацаров, Бареков се позова на Препоръка (97)20 на Съвета на Европа относно „езика на омразата”, приета от Комитета на министрите на 30.10.1997 г., в която се подчертава, че се разбира като термин, “който обхваща всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист”.

В същия документ се отбелязва изрично, че държавите членки, държавните органи и държавните институции на национално, регионално и местно равнище, както и служителите, са изрично задължени да се въздържат от изказвания, особено в медиите, които нормално могат да бъдат схванати като реч, внушаваща омраза или като реч, която има вероятност да доведе до легитимиране, разпространение или насърчаване на расова омраза, ксенофобия, антисемитизъм или други форми на дискриминация или омраза, основана на нетолерантност, пише Бареков.

В аргумент на твърденията си Бареков посочва и Декларацията на Комитета на министрите относно свободата на политическия дебат в медиите, приета на 12 февруари 2004 г., в която се набляга на това, че свободата на политическия дебат не включва в себе си свободата да се изразяват расистки мнения или мнения, които насаждат омраза. Евродепутатът подчертава, че езикът на омразата е криминализиран и в националното ни законодателство и по-конкретно в чл. 162, ал. 1 НК, в който се казва, че „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание”.

Вместо да си гледа работа като свръх овластен министър и вицепремиер и да решава проблемите със социалната сегрегация и етническата и битова престъпност, Каракачанов пали още по-голяма омраза и конфликти в разделеното ни от политиците и бедността общество, коментира Бареков по повод внесения сигнал, като подчерта, че „с цел лични облаги и замитането на собствената си некадърност стъпва на най-елементарната плоскост на ксенофобията, етническото разделение, антисемитизма, расизма, и дискриминацията”.

Като многодетен баща на български синове не приемам неговата “рецепта” за разделяне и ограничаване на раждаемостта с насилствени мерки, като български патриот и националист смятам, че доносникът от комунистическата ДС Каракачанов представлява фашизма и расизма на най-високо ниво във властта и превръща патриотизма във фарс, допълва още евродепутатът. Бареков е категоричен, че на мястото на премиера би се засрамил от „разюзданото и неконтролируемо поведение във властта” на Красимир Каракачанов и би го „уволнил незабавно”.

По думите на евродепутата още по-жалкото е, че поведението на военния министър преследва единствено личните му цели да оцелее във властта, но налива вода в мелницата на всички соросоидни и псевдолиберални тинктанкове, срещу които самият той ужким се бори само на думи, а всъщност им дава аргументи срещу представителите на истинските консерватори. За посочените от мен престъпления, ако прокуратурата и съда си свършат работата акуратно и безпристрастно, Каракачанов би следвало да лежи четири години зад решетките и да служи за лош пример и за назидание на всички изкушени от омразата и неуважението към народа български политици, заключва евродепутатът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *